Política 29/08/2019

Rovira només es planteja unes eleccions com a resposta a la sentència si "serveixen per enfortir les institucions"

La secretària general d'ERC fa una crida a refer un espai d'entesa entre l'independentisme

Ara
3 min
Marta Rovira, durant l'esmorzar informatiu Pimera Plana

BarcelonaLa secretària general d'ERC, Marta Rovira, només es planteja una convocatòria d'eleccions com a resposta immediata a la sentència si és per "enfortir" les institucions. En una entrevista a l'agència ACN, Rovira ha explicat que la millor resposta institucional serà la que hagi sigut consensuada, i que uns nous comicis ho seran si són un acord que fa fortes les institucions, que quedaran "afeblides" després de la resolució del Suprem. Enmig dels retrets entre independentistes, Rovira aposta per la "reconstrucció" d'un "espai d'entesa i debat" que retorni la complicitat i el consens al moviment per "avançar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de més d'un any vivint a Ginebra, Rovira lamenta que, "vist des de l'exili, és molt dur quan veus que des de les files independentistes hi ha constants retrets". Per tot plegat fa una crida a refer un espai d'entesa, que pot ser permanent, o no, i des de la transversalitat del moviment, que treballi pel consens estratègic. De fet, Rovira està "confiada" que l'independentisme se'n sortirà, ja que, si no, no avançarà ni resultarà atractiu.

En aquest sentit, creu que fan falta dos ingredients, "respecte mutu i complicitat o confiança". Quan es doni el primer element, vindrà el segon. Així, ha insistit que els retrets entre JxCat i ERC són una "energia mal invertida", ja que, a base de crítiques no s'aconseguirà imposar un full de ruta.

La secretària general dels republicans també creu que l'assignatura pendent del món independentista és marcar els objectius estratègics a curt, mitjà i llarg termini, a més de generar complicitat. Per tot plegat, apel·la a la "lliçó apresa" de l'1-O, en la presa de decisions, calendaris i debats, però també en la complicitat entre partits, institucions i ciutadania.

Resposta a la sentència

També en declaracions a l'ACN, Rovira ha dit que el país haurà de respondre a la sentència perquè "condicionarà la democràcia" i "afeblirà les nostres institucions democràtiques i limitarà l'exercici de drets i llibertats polítiques". Ha exposat que la primera resposta ha de ser "institucional" perquè "s'haurà d'enfortir les institucions democràtiques després de la sentència". Per tot plegat, s'haurà de trobar quina és la via per enfortir al màxim la Generalitat, el Parlament i els ajuntaments.

La segona línia de resposta ha de ser la que vingui del carrer, mitjançant la mobilització popular. Rovira "confia cegament" que la ciutadania "respondrà de forma massiva i pacífica" a la sentència. "Sabran què han de fer", ha indicat, alhora que ha fet una crida a una base de ciutadans més àmplia, perquè la sentència voldrà dir "repressió política", i això afecta més ciutadans, més enllà dels independentistes.

El paper de la comunitat internacional

Rovira també ha advertit que no s'ha de veure la comunitat internacional "com un mar d'esperança", perquè no ho és: "És un àmbit que cal anar a treballar, res passarà per art de màgia". Així, al marge de la institucional, ha situat l'agenda internacional com a "prioritària", en una tasca "silent" però necessària per traçar "xarxes de solidaritat". Segons Rovira, cal que Catalunya deixi de ser un problema intern de l'estat espanyol.

"O som capaços de generar comprensió, que no complicitat, o tornarem a quedar enterrats com un problema intern a l'estat espanyol", ha avisat Rovira, que ha recordat que el govern de Pedro Sánchez s'encarrega de respondre internacionalment que té la qüestió catalana "controlada". Per tot plegat, ha cridat a aprofitar els grans esdeveniments, com la Diada, "massiva, pacífica i amb un somriure" i no "un cau de conflictes", o la sentència, que "ha d'interpel·lar no només els independentistes, sinó "tots els demòcrates d'Europa".

stats