Política 17/07/2017

Rovira denuncia al TSJC que els diputats independentistes se senten "perseguits" pel TC

La portaveu de Junts pel Sí ha declarat com a testimoni, cridada per la defensa de Forcadell, encausada juntament amb la resta dels membres de la mesa

Núria Orriols
2 min
Rovira declara com a testimoni al TSJC pel cas de la mesa del Parlament

BarcelonaLa portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha declarat aquest dilluns com a testimoni davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel cas de la mesa del Parlament. En la seva declaració, ha assegurat davant la jutgessa que els diputats se senten "perseguits" pel Tribunal Constitucional (TC) i que els tribunals "ingereixen" en el poder legislatiu quan es parla de la independència de Catalunya. En aquest sentit, Rovira ha avisat que hi pot haver sentències "il·legals" si la justícia espanyola no té en compte la jurisprudència internacional sobre el dret a l'autodeterminació, i ha afirmat que el Procés i l'1-O són legals des del punt de vista internacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu de Junts pel Sí, que ha estat aproximadament una hora a la sala, ha dit que la justícia està actuant de manera "inèdita" davant els debats sobre l'autodeterminació que es produeixen al Parlament. Rovira ha argumentat que des dels anys 80 que es produeixen resolucions sobre l'autodeterminació a la cambra catalana.

Rovira ha testificat cridada per la defensa de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que està acusada de desobediència i prevaricació per haver permès la votació de la resolució sobre el referèndum. La portaveu de Junts pel Sí ha arribat a les 9 h a les portes del tribunal, on l’esperaven el nou conseller de la Presidència, Jordi Turull; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els membres de la mesa Ramona Barrufet, Lluís Maria Corominas i Anna Simó; el coordindor d’organització del PDECat, David Bonvehí, i els diputats de Junts pel Sí Roger Torrent, Germà Bel, Magda Casamitjana, Albert Batet i Antoni Castellà. A les 9.30 h ha començat la declaració.

Mentre declarava, el president del Tribunal Superior de Justícia ha tornat a ordenar que no hi hagi ningú a les escales de l'alt tribunal, tal com ja va fer en la darrera ocasió que va declarar el secretari tercer de la mesa, Joan Josep Nuet.

Forcadell ja va declarar com a acusada per aquest cas el 12 de maig, juntament amb Simó. Davant de la magistrada, Forcadell va defensar la seva actuació i la de la mesa, i va assegurar que en acceptar a tràmit les resolucions sobre el referèndum van garantir la llibertat d’expressió dels diputats i el dret d’iniciativa parlamentària, uns arguments que també van utilitzar la resta dels membres de la mesa durant la seva declaració -Corominas, Simó, Barrufet i Joan Josep Nuet de Catalunya Sí que es Pot-.

Tal com va publicar l’ARA, una de les estratègies de la defensa és cridar a declarar líders polítics implicats en el procediment per evidenciar que és un “judici polític”.

stats