Política 28/05/2012

Àngel Ros, més a prop de Rajoy que de Rubalcaba en l'embolic de l'IBI de l'Església

El secretari general del PSOE insisteix que s'ha de cobrar l'impost per alguns dels immobles eclesiàstics i manté que el PSOE el paga "religiosament". L'alcalde de Lleida està contra la proposta de Ferraz. I el president espanyol pregunta als socialistes per què no van canviar el concordat amb el Vaticà quan governaven

Sílvia Barroso
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba, Àngel Ros i Mariano Rajoy

BarcelonaContinua la batalla sobre si s'hauria de cobrar l'IBI per determinats immobles de l'Església o no. La discussió s'ha embolicat i ja no se sap qui paga IBI i qui no. En aquest garbuix, l'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, diu el mateix que Mariano Rajoy, mentre que el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubaclaba, insisteix que cal revocar algunes exempcions de l'impost.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes són les tres posicions:

1. Alfredo Pérez Rubalcaba (secretaria general PSOE)

Insisteix que cal cobrar l'IBI dels immobles que l'Església fa rendir econòmicament. "No és el mateix una catedral que un aparcament situat al costat i amb el qual recapta diners", ha dit com a exemple. Cobrar l'impost en aquests casos no implicaria, per Rubalcaba, trencar el concordat amb el Vaticà, que ha assegurat que respecta.

El secretari general del PSOE ha afegit que el seu partit paga "religiosament" l'IBI de la seu del carrer Ferraz de Madrid, on es feia la roda de premsa. Segons l'agència Efe, Rubalcaba s'ha presentat a la cita amb el rebut del 2011, de 59.671 euros.

2. Àngel Ros (PSC, alcaldia de Lleida)

Hores abans de les paraules de Rubalcaba, l'alcalde de Lleida criticava la proposta del PSOE i suava amb les preguntes de Manel Fuentes, a Catalunya Ràdio, que li recordava que el PSOE és, almenys per federació, el seu partit. "No haig d'estar-hi d'acord al 100%. I jo formo part de la direcció del PSC [no del PSOE], i el PSC encara no ha fet cap proposta per aplicar a Catalunya aquesta directriu del PSOE, potser aquí arribarà amb matisos", deia.

Per Ros, catòlic, un dels alcaldes importants que conserva el PSC i un dels dirigents amb més projecció del partit, "no es pot pretendre arreglar les finances públiques per la via de l'Església". A més a més, segons ell, "si l'Església té pàrquings, ja paga IBI per aquest tipus d'immobles". Aquí apareix la primera contradicció amb Rubalcaba, que deixa entendre que no és així.

La segona contradicció s'ha presentat quan Ros ha advertit que si es vol canviar la situació actual s'ha de canviar el concordat amb el Vaticà, ja que Rubalcaba diu que no. I la tercera: l'alcalde de Lleida manté que també caldria canviar la llei fiscal de les entitats sense ànim de lucre, a la qual també s'acullen partits, sindicats i ONG. En canvi, el secretari general diu que, almenys el PSOE, ja paga IBI.

Al final, Ros conclou: "Si volien canviar aquestes normes, ho havien d'haver fet mentre governaven".

3. Mariano Rajoy (PP, govern espanyol)

L'última frase de Ros és gairebé calcada d'una de les que ha pronunciat Rajoy després de l'executiva del PP d'avui. "Amb tot el que està passant, s'entesten a denunciar un tractat internacional vigent des del 1979 [ja en democràcia], el concordat amb al Santa Seu", ha criticat amb to desafiant. Ha quedat clar que el govern espanyol no té "cap intenció" de modificar el concordat.

Rajoy ha deixat anar aleshores la frase que l'ha acostat a Àngel Ros: "El més sorprenent és que no ho hagin fet durant els vint anys en què han governat", ha dit en referència a l'etapa de Felipe González sumada a la de Rodríguez Zapatero.

stats