Política 03/06/2014

Rubalcaba garanteix que "no trencaran" el consens constitucional sobre la monarquia

El secretari general del PSOE no va dimitir per controlar el partit en el procés d'abdicació

Europa Press / Ara
2 min
UN ANUNCI CONSENSUAT  01. Alfredo Pérez Rubalcaba  a la seu del PSOE. 02. El rei  i Rajoy a la Zarzuela.

MadridEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha reiterat aquest dimarts el seu suport a la monarquia. El líder socialista, que deixarà el càrrec a finals de juliol, s'ha mostrat "orgullós" del consens constitucional del 1978 i del qual el seu partit va ser "protagonista". En aquest sentit, ha matisat que la successió s'està "desenvolupant" d'acord amb aquest pacte en què el PSOE està i "seguirà estant".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts molt properes al secretari general del partit consultades per eldiario.es, Rubalcaba no va dimitir després de la patacada electoral del 25-N per poder tutelar la successió. "Sabíem què passaria, i el primer partit de l'oposició no podia afrontar això en mans d'una gestora. A més, Alfredo Pérez Rubalcaba era l'únic que podia controlar les tensions lògiques que es poden produir dins el PSOE durant el procés", assenyalen aquestes fonts al diari digital.

Compromís amb la monarquia

Durant un esmorzar informatiu en què ha presentat a l'alcalde de Torí, Piero Fassino, Rubalcaba ha subratllat aquest dimarts que el consens al voltant de la Constitució ha permès "una llarga història d'estabilitat i progrés a Espanya". "I aquest consens nosaltres no el trencarem, és un valor que dóna solidesa a la nostra convivència", ha remarcat.

El líder socialista ha reconegut que el PSOE té "profundes arrels republicanes" i ha defensat el dret dels espanyols a manifestar-se i a pronunciar-se "sobre monarquia o república", però ha insistit que el seu partit donarà suport a Felip VI. Tant les Joventuts Socialistes (JSE) com el corrent crític Esquerra Socialista van convocar ahir els seus simpatitzants a manifestar-se a les places a les 20 h i reclamen un referèndum sobre la monarquia.

stats