L'ESTRATÈGIA SOCIALISTA
Política 02/06/2012

Rubalcaba aparca el jacobinisme i defensa ara l'estat de les autonomies

Sara González
2 min
Rubalcaba aparca el jacobinisme i defensa ara l'estat de les autonomies

SITGES.Després d'haver jugat a identificar-se amb la cara més jacobina del PSOE per imposar-se a Carme Chacón i d'acordar amb Mariano Rajoy que es creï una comissió d'estudi per redefinir l'estat de les autonomies, Alfredo Pérez Rubalcaba va canviar ahir de discurs i va arraconar la recentralització per defensar el model autonòmic. I és que, segons el líder del PSOE, si es veuen abocades a retallar en sanitat i educació és perquè l'Estat no millora els seus ingressos i, a més, els imposa un dèficit. Per això va considerar "pertinent" el debat del pacte fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Espanya no és un país federal perquè l'Estat recapta molts més impostos que les comunitats", va argumentar Rubalcaba en la seva intervenció a les jornades del Cercle d'Economia a Sitges. El dirigent socialista va subratllar que "tots els espanyols" haurien de tenir clar que la part més alta dels impostos la recapta l'Estat, tot i que també va reconèixer que la "capacitat de les autonomies per establir nous ingressos" és limitada. I és en aquest context que Rubalcaba va considerar "normal" el debat sobre el pacte fiscal.

Una proposta per "madurar"

Rubalcaba va confessar que a ell no li fa "por" parlar de pactes fiscals i va recordar que ell ja en va fer un amb l'expresident José Montilla. Això sí, per ell és "fonamental" que s'acordi amb l'Estat perquè funcioni i, per tant, va rebutjar el pla B de la Hisenda pròpia que Artur Mas ha insinuat. A més, Rubalcaba va apostar per "deixar madurar" la reivindicació, sobretot perquè considera que en aquests moments "tothom ha de tenir en compte i ser conscient" de la greu situació econòmica.

Per sortir de l'ull de l'huracà econòmic, el secretari general del PSOE va urgir Rajoy a segellar acords en qüestions claus per a l'Estat. "Els grans països afronten els grans reptes units", va proclamar.

stats