Política
Política 04/01/2012

Chacón presenta el seu manifest a València a un mes del congrés que elegirà nou secretari general

L'exministra presentarà la seva candidatura dissabte a Almeria. Rubalcaba presenta avui a Madrid el document '38 propostes... i més', en el qual aposta per unes primàries a la francesa i per l'expulsió immediata dels trànsfugues

Acn
2 min

MadridCarme Chacón i Alfredo Pérez Rubalcaba fan aquest dimecres un pas més en la seva cursa per substituir Zapatero al capdavant del PSOE, malgrat que la candidata del PSC encara no ha anunciat públicament la seva voluntat d'optar al càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exministra de Defensa i cap de llista del PSC presenta a València el manifest Molt de PSOE per fer, en el qual una trentena de dirigents socialistes reclamen una "renovació profunda" del partit. La plataforma de suport a Alfredo Pérez Rubalcaba, per la seva banda, presenta a Madrid el document 38 propostes... i més, en el qual també aposta perquè, en el futur, el secretari general sigui escollit en unes primàries a la francesa, és a dir, en què hi participin també els simpatitzants.

A València, Chacón estarà acompanyada per l'exministre de Justícia Francisco Caamaño i per membres destacats dels socialistes valencians i mallorquins, com l'exalcaldessa de Palma de Mallorca Aína Calvo i els dirigent dels socialistes valencians Ximo Puig i Ciprià Ciscar.

L'exministra ha optat finalment per presentar la seva candidatura a les primàries aquest dissabte a Olula del Río, a Almeria. El motiu és que aquest poble és on va néixer el seu pare, que després va emigrar a Catalunya. La cursa electoral s'allargarà fins al congrés federal que els socialistes espanyols celebraran a Sevilla durant la primera setmana de febrer.

L'acte de València tindrà lloc a la seu d'UGT, i ha de servir per sumar suports a un manifest que atribueix la derrota a les últimes eleccions generals a "l'erosió dels mecanismes democràtics" interns i "l'aïllament social progressiu" del PSOE. Aquest corrent pròxim a Chacón entén que el congrés de febrer ha de servir per obrir una nova etapa marcada per la "revisió" del PSOE i per un nou "lideratge democràtic i col·legiat que haurà d'integrar generacions i sensibilitats". En el seu manifest ja reclamaven que les primàries siguin obertes als simpatitzants.

A més de Chacón i Caamaño, el document Molt de PSOE per fer està signat per altres membres destacats del PSOE com els exministres Cristina Narbona, Leire Pajín, Juan Fernando López Aguilar i Josep Borrell.

Rubalcaba també vol primàries a la francesa i l'expulsió immediata dels trànsfugues

La plataforma de suport a Alfredo Pérez Rubalcaba ha recollit el guant que va llançar el manifest liderat per Chacón i aposta també per instaurar en el futur unes primàries a la francesa en què no només hi puguin participar els militants, sinó que també estiguin obertes als simpatitzants. El document 38 propostes... i més, que la seva plataforma presenta aquest dimecres a Madrid, reclama que s'instauri un sistema semblant al que el partit socialista francès va utilitzar per aconseguir més participació, i que va donar la victòria a François Hollande.

El manifest que presentaran els dos portaveus de la plataforma de Rubalcaba, Juan Moscoso i María González Veracruz, també aposta per fer consultes internes quan s'hagin d'adoptar decisions polítiques de transcendència, i una nova estructura "cap a formes més descentralitzades" que permetin la participació d'amplis sectors de la militància. A més, inclou, per primera vegada, la proposta d'expulsió immediata dels trànsfugues i estableix que cada càrrec cobri un sol sou, independentment de les tasques que faci.

stats