Política 26/08/2011

Rubalcaba defensa que l'acord inclou l'opinió dels crítics del PSOE

El candidat socialista demana que els que diuen que tenen reticències es llegeixin l'acord, i contesta al PP, que ha dit que Rubalcaba no ha liderat la negociació, que tant és "qui maneja el timó o tira el carbó" perquè ell "volia un acord i s'ha assolit"

Miquel Codolar
2 min

MadridEl candidat socialista a les eleccions espanyoles, Alfredo Pérez Rubalcaba, no és partidari de fer un referèndum perquè "la meva posició, la del PSOE, és la Constitució, que diu que quan la reforma afecta drets fonamentals s'ha de portar a referèndum, i si no ho fa, no". Pel que fa a les discrepàncies dins el PSOE, ha reconegut les "reticències" d'alguns companys que ell mateix ha dit que tenien en un principi, i ha demanat la lectura de l'acord perquè ha afegit que inclou moltes de les crítiques. Ha dit que "si no pots pagar, no hi ha ni política de dretes ni política d'esquerres" i ha demanat als diputats socialistes que tinguin en compte que "no hi ha res pitjor" que no tenir diners. Ha explicat que això és com el que passa en una família en què el pare vol carn, la mare peix i el nen diu que ara s'ha de pagar la hipoteca.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Rubalcaba, l'acord "referma" la Constitució, té a veure amb l'economia perquè "diem que Espanya és un país seriós", i afecta el passat, el present i el futur, perquè "no hi ha res pitjor per un país que acumular un deute excessiu", i s'ha mostrat convençut que l'excés de deute "no es tornarà a produir", i que "no ens ho tornarem a permetre mai". Ha defensat que s'ha aconseguit una "estabilitat" i que s'hi ha inclòs "flexibilitat perquè si l'economia espanyola va malament puguem atendre els que quedin despenjats" i una "referència europea, perquè demanem a Europa que faci passos i n'hem de donar exemple".

Ha argumentat que la reforma es fa ara perquè des del juliol es va decidir apostar per "reforçar una política europea comuna" i "és evident que si Europa fa passos, Espanya ha de fer passos". S'ha de fer "de manera urgent" perquè "l'agost no ha estat un mes tranquil; ha estat un mes d'una gran inestabilitat financera" amb problemes als Estats Units, França, Espanya, Itàlia, Grècia, Irlanda i Portugal, i per això el deute europeu "genera menys confiança que fa un mes". Ha argumentat que la reforma es faci amb una perspectiva de deu anys, perquè "estem dient als inversors que el 2020 tindrem una estabilitat pressupostària".

Rubalcaba ha admès que el PSOE volia altres coses que finalment no s'han recollit en l'acord amb el PP. Ha explicat que "la flexibilitat és un element consubstancial del món en què vivim" per poder "reaccionar davant conjuntures que ara no podem preveure". Ha dit que la flexibilitat s'ha aconseguit en diversos elements, com la referència no al "dèficit" sinó al "dèficit estructural", que "per la seva naturalesa és flexible" i permetrà, per exemple, generar dèficit per pagar l'atur en situacions de crisi. Pel que fa al fet que no apareguin xifres, ha dit que ho han defensat des del principi, el mateix que ha explicat el PP.

Pel que fa a la possibilitat de sumar més grups a l'acord, Rubalcaba ha dit que farà "molts esforços" perquè el consens s'ampliï a tots els grups que sigui possible. Ha dit que el pitjor per començar una negociació és dir al contrari el que creu que passarà, i per això s'ha limitat a afirmar que "volem que s'hi sumin, és important".

stats