Política 09/07/2011

Rubalcaba proposa un gir a l'esquerra: recuperar l'impost de patrimoni pels rics i obligacions a la banca

El candidat ha reclamat recuperar competències urbanístiques per a l'Estat

Joan Rusiñol
3 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } Més de mil persones entre militants, simpatitzants, quadres dirigents i familiars han ovacionat avui Alfredo P. Rubalcaba a la seva entronització definitiva com a cap de cartell del PSOE a la presidència del govern espanyol. Ja convertit oficialment en candidat, ha desgranat el seu programa durant més d'una hora, fent un repàs de la majoria de temes de l'agenda política i deixant clar la seva aposta per fer un gir clarament a l'esquerra, que l'ajudi a desmarcar-se de la política de Zapatero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha anunciat mesures contundents com recuperar l'impost de patrimoni (que va eliminar Zapatero) però només per als qui més tenen. També ha advertit a bancs i caixes que exigirà que part dels seus beneficis es dediquin "a crear llocs de feina", sobretot entre els més joves per evitar la creença generalitzada que "viuran pitjor que els seus pares". Per Rubalcaba, els que no han patit els efectes de la crisi han de fer ara un esforç perquè "enlloc està escrit que de la crisi n'hàgim de sortir amb més desigualtats". Està convençut que ha arribat el moment de repensar la política fiscal.

Aquesta reafirmació en les posicions més progressistes s'ha concretat en altres àmbits: ha dit que sanitat pública és "intocable", que s'hi "deixarà la pell" per ajudar els emprenedors, que defensarà "tots els tipus de família", i que prioritzarà l'educació sense tocar cap de les lleis en vigor.

El full de ruta que ha dibuixat, interromput sovint amb llargs i intensos aplaudiments, ha pivotat entre "l'ambició i el realisme" i ha fixat com a prioritats l'ocupació, una economia sana, la igualtat social i la reforma de la democràcia, picant l'ullet al 15-M, amb propostes com la reforma del sistema electoral. Per millorar la qualitat democràtica, també ha "exigit" austeritat als seus companys de partit: "Si no vius com penses, acabes pensant com vius", ha certificat. Ara bé, als indignats els ha recordat que tota sortida passa per la política i, als qui proven de replegar-se en si mateixos, els ha contestat amb una encesa defensa de l'europeisme com a solució per frenar la pressió dels mercats financers internacionals.

Una de les novetats ha estat que reclama que l'Estat recuperi competències en el "control previ" en temes urbanístics per combatre la possible corrupció.

Gestos amb Zapatero

Sense llegir ni un moment, només consultant de tant en tant les notes i amb un to molt didàctic, ha assegurat que fa "un pas endavant" perquè creu que pot "ser útil" al seu país. Ha assegurat que sempre s'ha sentit "orgullós" de dir-se socialista i ha dit que governarà només prometent allò que pugui complir. També ha agraït la tasca del president Zapatero a qui l'auditori ha dedicat una forta i prolongada ovació. Han entrat junts a la sala i al final, una forta abraçada entre els dos polítics.

"Principis, canvi i projecte per a la majoria" seran els seus eixos d'actuació. La intervenció no ha apel·lat directament en cap moment a la por a la dreta ni ha dedicat gaire temps als adversaris polítics del PP. Ha provat de construir un discurs en positiu. Ja va alertat dies enrere José Blanco, vicesecretari general, que l'espantall electoral del retorn de l'aznarisme ja no ven.

"A la feina!", ha conclòs el candidat, convençut que, a les properes eleccions, "no hi ha res escrit". Dirigents del partit han subratllat l'accent social i progressista de la intervenció, satisfets, expliquen, de tornar a sentir un discurs clarament socialdemòcrata. Algun dirigent afegia: "Marxo cap a casa una mica més tranquil".

stats