Política 14/11/2011

Rubalcaba vol obligar les autonomies a gastar un 5% més en sanitat i educació

El canvi en el sistema de finançament en cap cas suposaria que les autonomies tinguéssin més recursos o que es pogués negociar el pacte fiscal, del que no vol parlar fins d'aquí a dos anys. El candidat diu que gràcies a les polítiques de Zapatero l'Estat no està en la situació d'Itàlia o Grècia. Comparteix amb el secretari general d'UGT, Cándido Méndez, el diagnòstic de la situació actual

Miquel Codolar
2 min

MadridEl candidat socialista a les eleccions espanyoles, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha anunciat que vol fer una modificació al model de finançament per "obligar a les autonomies a gastar el 80% en sanitat, educació i serveis socials en front de l'actual 75%". Aquest canvi ha explicat que suposaria 4.500 milions d'euros més en aquests conceptes però en qualsevol cas la quantitat de recursos de les autonomies es mantindria. La revisió del sistema de finançament seria "parcial i no a fons" i en cap cas serviria per incorporar el pacte fiscal, que manté que fins d'aquí a dos anys no el vol discutir. Ha dit que el canvi que proposa "s'ha de fer urgentment" per garantir els serveis bàsics i fer-ho en el conjunt de les autonomies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba ha defensat les polítiques econòmiques de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero perquè "han permès que Espanya estigui fora del focus d'actuació europea". Pel que fa a la situació de Grècia i Itàlia ha dit que "estem lluny d'alguns països com Grècia" però "qui s'alegra que l'economia del seu veí està malament s'arrisca a tenir problemes". Ha reclamat de nou que Europa "revisi el calendari d'ajustament" per a fer-lo "una mica més a poc a poc" per tenir "un marge de maniobra". "Trobo a faltar una política més bel·ligerant del BCE per defensar el deute dels països atacats", ha afegit Rubalcaba.

UGT i CCOO consideren que Espanya està en una "situació d'emergència"

El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, ha explicat que la reunió s'ha dut a terme per iniciativa del PSOE i ha servit per a "comentar propostes sindicals en relació amb el present i el futur del nostre país". Ha dit que UGT sent "una gravíssima preocupació" per la situació d'Espanya a la UE que té a veure "de manera brutal amb els cinc milions de treballadors en atur".

Ha afegit que la seva visió és "francament pessimista" i per això CCOO i UGT han enviat una carta al president de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, indicant que l'Estat està "en una situació d'emergència". En aquest sentit, s'ha mostrat "escèptic" respecte a la possibilitat que els canvis de govern a Itàlia i Grècia suposi un "canvi substancial" en les polítiques, que "si es segueixen mantenint, tant dures, d'ajuntament, els problemes no només no s'arreglaran sinó que es poden agreujar" de manera que "parlar de recessió ja ho és una hipòtesi descabellada".

stats