Política 14/03/2012

Rubalcaba ofereix a Rajoy un gran debat amb les autonomies per defensar l'Estat social

El líder socialista insta el president espanyol a analitzar conjuntament els ajustaments que cal emprendre i els serveis –com sanitat o educació– que cal preservar. Rubalcaba defensa que les comunitats autònomes tenen menys marge de maniobra per augmentar ingressos o reduir despeses

Efe
2 min

MadridEl líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha llançat aquest dimecres una oferta de diàleg al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per establir un "gran debat nacional" que inclogui les autonomies i en el qual s'analitzin els ajustaments que cal emprendre i els serveis –com sanitat o educació– que cal preservar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el ple del Congrés dels Diputats d'aquest dimecres, per analitzar l'últim Consell Europeu, Rubalcaba ha considerat que el camí d'austeritat és més aviat "un congost", motiu pel qual ha insistit en la necessitat d'abordar aquest assumpte mitjançant un gran debat nacional.

Després de deixar clar que els socialistes comparteixen la necessitat de fer els ajustos necessaris, el secretari general del PSOE ha advertit, però, que les comunitats autònomes tenen menys marge de maniobra per augmentar ingressos o reduir despeses. En aquest sentit, insta l'executiu espanyol a plantejar, d'acord amb les autonomies, la necessitat que alguns recursos cedits per l'Estat tinguin caràcter finalista, amb l'objectiu de protegir els serveis essencials.

Cal fer "ajustos difícils", i hi ha serveis que cal preservar, ha subratllat, i això "exigeix" un debat sobre ajustaments i despeses que "afecta a tothom", sense que això signifiqui que el PSOE sigui "partidari" d'establir cap "relaxació" fiscal, ha argumentat Rubalcaba. "Es tracta de fixar prioritats nacionals", ha conclòs el líder socialista.

Rubalcaba també ha convidat Rajoy a imitar el president francès, Nicolas Sarkozy, en dues qüestions: la instauració d'una taxa a les transaccions financeres, independentment que l'aprovi o no Europa, i una altra per a les grans fortunes. Amb aquestes mesures es recaptarien uns diners que es podrien destinar a estimular l'economia i a fomentar l'ocupació, ha subratllat Rubalcaba.

El líder socialista també ha assegurat que el PSOE és més partidari d'apujar els impostos especials de l'alcohol d'alta graduació per davant d'altres mesures, com el copagament, de la mateixa manera que aposta per disminuir despeses en les partides de defensa abans de fer-ho en les de sanitat.

Rubalcaba també ha recriminat a l'executiu espanyol que s'empari en l'argument de "l'herència rebuda" per justificar algunes de les mesures d'austeritat impulsades, i ha carregat contra el ball de xifres sobre l'objectiu de dèficit de les darreres setmanes. Segons el líder socialista, la flexibilització dels objectius de dèficit es podria haver enfocat "d'una altra manera" si el govern espanyol ja hagués presentat els pressupostos generals de l'Estat d'aquest any, en lloc "d'amagar-los" a l'espera que passin les eleccions andaluses i asturianes, ha subratllat.

Rubalcaba també ha advertit a Rajoy que el govern espanyol està "incomplint escrupolosament" els acords sobre estabilitat pressupostària assolits l'estiu passat entre el PSOE i el PP, i ha avisat que si l'executiu segueix "confonent" estabilitat amb equilibri, perdrà el suport dels socialistes.

stats