Política 03/08/2011

Rubalcaba tanca la porta a negociar amb Mas el pacte fiscal abans del 2013

Assegura que l'actual model "afavoreix" a Catalunya entre altres comunitats

Acn
2 min
Rubalcaba ha parlat a Onda Cero / EFE

BarcelonaEl candidat del PSOE a les eleccions generals, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha avisat aquest dimecres al president de la Generalitat, Artur Mas, que el model de finançament no es canviarà fins d'aquí dos anys, el 2013, perquè és quan fixa l'actual sistema que s'ha de negociar de nou el model. Per tant, Rubalcaba ha tancat la porta a negociar ara amb Mas el pacte fiscal si aconsegueix arribar a la presidència de l'executiu espanyol. "El sistema acordat per tots i per les autoritats catalanes s'ha de desenvolupar fins el final", ha assenyalat. En una entrevista a Onda Cero, ha assegurat que l'actual model afavoreix, entre altres comunitats, a Catalunya. Rubalcaba ha recordat que a l'actual sistema de finançament hi ha una clàusula que indicar que quan s'acabi s'ha de revisar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, el model diu que "es revisaran cada cinc anys els paràmetres estructurals del sistema" i per tant com va entrar el 2009 en funcionament, aquest any inclòs, s'ha de renovar el 2013. En aquest sentit, el candidat socialista ha assegurat que aquest serà el moment per revisar-lo. "El que s'ha de fer és complir el que s'ha acordat i aquest és un sistema que afavoreix a Catalunya", ha manifestat.

Ha explicat que si guanya les eleccions espanyoles i Mas vol negociar el pacte fiscal amb ell li respondrà que ja hi ha un nou sistema de finançament i que funciona des de fa dos anys. Ha destacat que aquest sistema "es va fer per resoldre problemes de finançament d'un sistema que havia funcionat bé, però havia introduït alguns desequilibris i en algunes comunitats funcionava regular i se sentien maltractades". De fet, ha dit que quan es feien els càlculs quedava demostrat aquest maltractament i ha citat entre les afectades Catalunya, Madrid, el País Valencià i Balears.

En aquest context, l'exvicepresident del govern espanyol ha declarat que l'Estat espanyol ha posat més diners per totes les comunitats i que l'any pròxim rebran 8.000 milions d'euros més per finançar els seus serveis com la sanitat i l'educació".

stats