Política 23/11/2018

El govern espanyol acusa el PP i Cs de la crispació

Celaá fa una crida a "calmar l'ambient polític" al Congrés

Laia Forès
2 min
Gabriel Rufián (ERC) va ser expulsat de l’hemicicle per criticar Josep Borrell.

MadridEl nivell de crispació en la política espanyola s’ha disparat els últims mesos. I malgrat la batussa dialèctica d’aquesta setmana al Congrés entre el diputat d’ERC Gabriel Rufián –que va acabar expulsat de l’hemicicle– i el ministre socialista Josep Borrell, els responsables d’atiar el foc i crear aquest clima de tensió són, segons el govern espanyol, el Partit Popular i Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“En algunes qüestions trobem a faltar una política d’estat”, es queixava ahir la ministra portaveu, Isabel Celaá. El PP i Cs “estan atiant clarament la crispació, que no només és ofensiva sinó que debilita les institucions”, va advertir en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

La portaveu reaccionava amb aquesta reflexió a les paraules del líder del PP, Pablo Casado, que ahir mateix va afirmar que als membres del govern espanyol “els escupen perquè no són fiables”. Segons Celaá, “una ofensa immerescuda”.

Falta de lleialtat

En canvi, la ministra va limitar les seves crítiques a ERC a un fet puntual –l’enganxada amb Borrell– i va carregar contra Rufián per haver qualificat de “hooligan” el titular d’Exteriors i de ser “el ministre més indigne de la història”. “La seva actuació és indigna d’un parlamentari”, va assegurar.

L’executiu de Sánchez està molest per la falta de lleialtat dels partits de l’oposició en qüestions importants per a Espanya com el Brexit. En comptes de remar tots en la mateixa direcció, lamenten, les formacions de Pablo Casado i d’Albert Rivera intenten treure’n rèdit polític. Els dos partits no perden cap ocasió per recordar a Sánchez que governa amb una moció de censura votada per Podem i els partits independentistes. La situació ha provocat que la política espanyola visqui una etapa d’alt voltatge en què no hi falta la crispació ni els insults. En aquesta estratègia per desestabilitzar Sánchez i acaparar els vots de la dreta, el llenguatge hi juga un paper important. Per al PP i Cs, ERC i el PDECat són partits “separatistes” i “colpistes”. Han incorporat les dues expressions a la seva retòrica diària, cosa que ha provocat incomptables topades amb els partits catalans. “No podem més”, es queixava aquesta setmana el líder d’ERC al Congrés, Joan Tardà.

Amb tot, el govern del PSOE mira de rebaixar la tensió. Ahir Celaá va llançar una crida a fer “un esforç per calmar l’ambient polític” al Congrés. “Esperem que s’elimini l’insult permanent”, va demanar.

stats