Política 18/04/2019

Rufián: "Les últimes decisions de la Junta Electoral reflecteixen la derrota d'un estat venjatiu"

ERC fa entrar la campanya a Lledoners, Puig de les Basses i el Catllar per donar veu als presos

Aleix Moldes
2 min
La campanya d'ERC ha entrat a les presons catalanes

Sant Joan de VilatorradaEls números 1 d'ERC i JxCat a les eleccions generals, Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, podran participar en diversos actes de campanya a través de videoconferència. Una decisió de la Junta Electoral Central (JEC) que, per a Gabriel Rufián, "reflecteix la derrota d'un estat venjatiu que només vol empresonar i tallar la veu" als líders independentistes. Rufián i la número 2 dels republicans a les europees han compartit aquest dijous una hora i mitja de col·loqui amb una cinquantena de presos a Lledoners, el centre penitenciari on estaven empresonats la majoria de presos polítics abans de l'inici del judici contra ells al Tribunal Suprem. ERC també ha fet el mateix a les presons del Catllar i de Puig de les Basses.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Sortim d'un dels actes més bonics que he fet mai", explicava Rufián a la sortida de la presó, des d'on remarcava l'escalf que els presos havien volgut traslladar als seus excompanys. "Ens hem trobat gent que estima els nostres companys", ha insistit el candidat republicà. "I soc conscient que molts ni són independentistes ni ens "votaran". El número 2 de la llista d'ERC al Congrés ha convidat Pedro Sánchez, Pablo Casado, Pablo Iglesias i Albert Rivera a fer el mateix exercici i escoltar les reivindicacions de la població penitenciària, sovint "menystinguda" per la classe política.

A més dels actes i entrevistes a través de videoconferència que ha permès fer als presos polítics, la JEC també va autoritzar els tres actes que ERC ha fet aquest dijous a les presons. En canvi, va impedir que els republicans entressin a fer el mateix a Soto del Real i Alcalá-Meco, les presons on resideixen actualment els presos polítics, emparant-se en un informe negatiu del govern espanyol.

La campanya d'ERC ha entrat a les presons catalanes

"Prens consciència es que no tenen presons suficientment grans pels nostres companys", ha opinat Rufián a la sortida. Pel que fa a Diana Riba, parella de Raül Romeva, ha recordat com durant mesos ha compartit visites i locutoris amb les famílies dels presos als que han vist aquest dijous. Les reivindicacions que han escoltat a dins de Lledoners es resumeixen, segons ella, en "fer que el món exterior entri a les presons".

stats