Moció de censura
Política 13/06/2017

El PDECat compara Iglesias amb Zapatero i critica el "to jacobí" de les seves propostes

El PDECat s'abstindrà en la moció de censura. ERC, que hi votarà a favor, deixa clar que la intenció del seu partit és pressionar els comuns perquè es posicionin a favor del referèndum

Mariona Ferrer I Fornells / Ara
4 min
El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano. EFE

Madrid / BarcelonaEl PDECat no es fia de les verdaderes intencions de Pablo Iglesias amb la seva moció de censura. El portaveu dels nacionalistes catalans al Congrés, Carles Campuzano, s'ha mostrat "escèptic" en referència a la defensa d'un referèndum pactat que ha fet el líder de Podem des de la tribuna del Congrés, així com al plantejament de defensa de l'estat plurinacional. En certa mesura, consideren que Iglesias els "recorda Zapatero" quan des del Palau de la Generalitat va dir que donaria suport a l'Estatut que aprovés el Parlament de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Campuzano, moltes de les propostes de Podem tenen un "to jacobí" similar al del PP, Ciutadans o el PSOE. A més, retreuen al líder de Podem que en un discurs de dues hores i mitja no hagi fet "cap referència a la situació autonòmica".

En definitiva, veuen "confús" el paper de Podem, i per aquesta raó s'abstindran. Iglesias, visiblement enfadat, li ha retret que, si bé li recordi Zapatero, podria dir el mateix de Campuzano amb Cambó o Jordi Pujol. A més, l'ha advertit que segur que dins el PDECat també hi ha "certes contradiccions que no s'entenen gaire bé" sobre quin ha de ser el seu paper en la moció de censura.

ERC demana reciprocitat a Podem

El PDECat i ERC votaran en direcció diferent en aquesta moció de censura. Campuzano s'ha negat a fer un "contracte d'adhesió" com creu que faran els republicans i s'ha mostrat "escèptic" sobre la possibilitat de sumar el PSOE per a un canvi real. Des del primer moment, el diputat republicà Joan Tardà ha deixat clar que el seu partit té una opinió diferent pel que fa a la formació lila. Tardà ha felicitat Podem pel seu "coratge" enfront la "supèrbia" de PP, PSOE i Cs, la qual "impedeix reconèixer la magnitud de la indignació catalana". I ha afegit: "Per primer cop existeixen uns partits polítics que qüestionen l''statu quo' del 78 [...] Estem orgullosos de donar-vos suport".

"Ens fem nostra la vostra la moció de censura, perquè és un govern que no ha trencat de forma categòrica amb el franquisme", ha dit a Podem Tardà, que també ha carregat contra el govern de Rajoy per haver "desmantellat" l'estat del benestar, estar "instal·lat en la corrupció i haver fet créixer la catalanofòbia. El diputat republicà ha deixat clar, això sí, que a Catalunya ja s'ha iniciat "l'alternativa", i ha subratllat que "es diu dret a decidir, referèndum, procés constituent, i si ho volen els ciutadans de Catalunya, portarà per nom República Catalana". Tardà ha garantit que "el dia 1 d'octubre votarem",

En aquest sentit, el republicà ha instat Podem a donar suport a l'1-O, recordant que podria ser una "palanca" per iniciar un "procés constituent espanyol que ens podria portar a la tercera república espanyola". "El dia 1 votarem, i estic segur que estarem junts", ha dit Tardà, que ha acabat el seu discurs amb un "Viva la República Catalana, visca la tercera república espanyola", aplaudit pels diputats d'Units Podem. En la seva segona intervenció, ha estat encara més directe: "Pablo, demanar-te el 'sí' seria insultar-te. Però et demano que ens puguem trobar en la crida al poble a anar a les urnes, i que cadascú voti el que vulgui [...] Us demanem que sigueu tan nobles amb nosaltres com nosaltres ho serem amb vosaltres".

Abans, però, ha assegurat que la majoria independentista a Catalunya està disposada a assumir "totes les conseqüències" de la via unilateral. "Perquè ni som corruptes, ni delinqüents ni intentem escapar de la justícia. Anem amb la cara descoberta", ha argumentat, i ha deixat clar al govern espanyol que si hi ha polítics represaliats hi haurà una resposta del Parlament i de la ciutadania que, ocuparia els espais públics a la catalana: cívicament, pacíficament i insubmisament".

Rufián: "La moció de censura real és el referèndum d'autodeterminació"

El diputat d'ERC al Congrés de Diputats Gabriel Rufián ha dit que "la moció de censura real és el referèndum d'autodeterminació de Catalunya", en una entrevista a 'Els matins', de TV3, abans d'entrar al Congrés per al debat de la moció de censura de Podem. Rufián ha fet evident que l'objectiu del seu partit va més enllà d'aquesta mesura i que se centra a pressionar els comuns perquè es posicionin a favor del referèndum.

S'ha mostrat a favor de la moció d'Iglesias però demana reciprocitat a Podem i als comuns, i insisteix que espera que "Colau o Domènech diguin alguna cosa sobre el referèndum". Insisteix que la pregunta que es fa ERC, més enllà de la moció d'Iglesias, és "quan ens donarà suport la bona gent de Podem?", ja que considera que és l'única manera de "derrotar Rajoy".

El diputat d'ERC no espera, però, que els comuns es posicionin durant la votació i assegura que té més clar el suport de Podem que el de Catalunya en Comú. "És més valent algú de Vallecas que algú de Barcelona", ha dit. També ha aprofitat per ressaltar l'exemple d'alguns diputats de Podem i Barcelona en Comú com Miguel Urbán, Teresa Rodríguez, Jaume Asens o Albano Dante Fachín, que ja s'han pronunciat a favor del referèndum. Rufián diu que això "no els fa independentistes, sinó demòcrates".

El diputat d'ERC, que portava una samarreta en què es podia llegir "Nosaltres sí que podem", s'ha mostrat a favor de la moció d'Iglesias perquè està "al costat de les forces polítiques de l'Estat que volen dignificar la vida de la gent". Ha afegit que ERC va dir que votaria a favor de la mesura per "decència democràtica": "Som els campions anti-Rajoy".

Tot i mostrar-se a favor de la moció, Rufián és escèptic: "Iglesias diu que sense Rajoy tot canvia. I amb el PSOE què passa? I amb Ciutadans què passa? I amb el Tribunal Constitucional? [...] La resposta és el silenci". El diputat d'ERC afegeix que "el temor de PP, PSOE i Ciutadans és el referèndum", i que "davant d'un estat demofòbic [...] el referèndum és un perill real, i no la moció". Sobre l'abstenció del PDECat, se'n desmarca dient que no els sorprèn i que mostra l'autonomia del grup mixt: "No podem estar d'acord al 100%".

Per la seva banda, el diputat del PDECat Carlos Campuzano ha ratificat al mateix programa que el seu partit s'abstindrà perquè no veuen en la moció "una operació per propiciar un canvi de govern a Espanya".

stats