Política 18/05/2018

Rull i Turull reiteren la seva voluntat de ser restituïts: "Els nostres drets polítics estan intactes"

Torra té previst nomenar-los però estudia com fer la presa possessió: es podria demanar permís al Suprem

Núria Orriols
2 min
D'esquerra a dreta, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull

BarcelonaEls consellers empresonats Jordi Turull i Josep Rull han reiterat aquest divendres la seva voluntat de ser restituïts. "Els nostres drets polítics estan intactes", han assegurat en un tuit cadascun, piulat gairebé a la mateixa hora. I és que, segons fonts de JxCat, ells dos són els consellers que estan més disposats a tornar a ocupar el càrrec, tot i les dificultats jurídiques que comporta. Pel que fa ERC, s’inclina per una nova fornada de dirigents, tot i que Toni Comín demana ser restituït.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com explica aquest divendres l'ARA, el nou president de la Generalitat, Quim Torra, té previst incloure'ls al decret de nomenament, que crea els nous departaments del Govern i n'assigna els titulars. En aquest cas, Torra nomenaria Rull, Turull i Lluís Puig –exiliat a Bèlgica–. Ara bé, una altra cosa és la presa de possessió. Hi ha dubtes jurídics sobre si poden prendre possessió a distància i si es pot considerar que el nou Govern està constituït en ple –i, per tant, si s'aixeca el 155– amb l'absència de fins a tres consellers al territori on han d'exercir. És per això que una de les vies podria ser que un cop nomenats, els presos demanessin permís al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena perquè els deixés sortir d'Estremera per assistir a la presa de possessió.

En cas que el jutge ho denegués –cosa que seria utilitzada per les defenses com una vulneració més dels seus drets polítics–, una de les opcions seria cessar-los i nomenar nous consellers.

Dalmases defensa la presa de possessió davant del president

Malgrat els dubtes jurídics que envolten la restitució dels consellers, aquest divendres el diputat de Junts per Catalunya, Francesc Dalmases, va defensar en una entrevista a La Xarxa la presa de possessió a distància. Creu que ja pot ser efectiu si els consellers ho fan davant del president Torra: "Tal com està prevista i legislada la presa de possessió dels consellers, l'única necessitat és que es faci davant el president, no que es faci físicament en un lloc determinat". Així, Dalmases obre la porta perquè Torra es desplaci a les presons amb l'objectiu que els consellers empresonats prenguin possessió.

stats