MÓN
Política 26/04/2014

El G-7 imposarà "urgentment" noves sancions a Rússia per la crisi a Ucraïna

Les sancions podrien adoptar-se dilluns mateix. Retreuen a Rússia que en lloc de promoure el compliment dels acords de Ginebra, s'hagi dedicat a generar més tensió amb maniobres militars "amenaçadores"

Efe
2 min
Els activistes armats prorussos mantenen el pols en ciutats comDonetsk / EFE

WashingtonEls països que integren el G7 han acordat imposar "urgentment" noves sancions a Rússia per no cessar en el seu suport a les milícies prorusses revoltades a l'est d'Ucraïna i per garantir unes eleccions pacífiques en aquest país el proper 25 de maig, ha informat la Casa Blanca en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una declaració conjunta, Estats Units, França, Regne Unit, Itàlia, Alemanya, Canadà i Japó, han anunciat el seu compromís per "actuar urgentment i intensificar les sancions i altres mesures que incrementin els costos de les accions russes".

Malgrat que els set membres del grup actuaran de forma coordinada, cada país ha de determinar quines sancions imposarà sense que hagin de ser idèntiques, ha informat als periodistes un alt funcionari del Govern nord-americà que prefereix mantenir-se en l'anonimat. Les sancions dels Estats Units podrien arribar tan aviat com el dilluns de la setmana que ve, ha precisat la mateixa font.

"Hem acordat que ens mourem ràpidament per imposar sancions addicionals a Rússia. ( ... ) Malgrat que continuem preparant i coordinant sancions més àmplies, subratllem que la porta continua oberta per a una solució diplomàtica a aquesta crisi sobre les bases de l'acord de Ginebra. Urgim Rússia a unir-se a nosaltres en el compromís per aquest camí", continua la declaració.

L'acord incomplert d'abril

Els caps de la diplomàcia dels Estats Units, Rússia, la Unió Europea (UE) i Ucraïna van segellar un acord el 17 d'abril en el qual van convenir dissoldre les milícies irregulars prorusses que s'han revoltat contra el Govern ucraïnès a canvi de promeses d'amnistia i més autonomia per a les regions russoparlants de l'est d'Ucraïna. No obstant això, Estats Units, Ucraïna i la UE consideren que Rússia no està donant passos per complir l'acord pel que han decidit incrementar la pressió sobre el Kremlin amb noves sancions.

"Rússia no ha pres accions concretes en el marc de l'acord de Ginebra. No ha donat suport públic a l'acord, no ha condemnat els actes dels pro-separatistes que busquen desestabilitzar Ucraïna, ni els ha demanat a les milícies que abandonin els edificis del govern que han ocupat", argumenten els líders dels països més rics i poderosos del món en la seva declaració d'aquest divendres.

"En canvi, Rússia ha continuat augmentat la tensió amb la seva retòrica preocupant i en augment i les seves amenaçadores maniobres militars a la frontera ucraïnesa", afegeixen. Així mateix , el G7 insisteix en la seva condemna a l'annexió "il·legal" de Crimea per part de Rússia i adverteix que continuaran les conseqüències per aquesta acció, "que inclouen però no es limiten a les àrees econòmiques, de comerç i financeres".

stats