Ruz demana al fiscal que es pronunciï per la negativa d'Hisenda a investigar el PP per delicte fiscal

El ministeri públic contesta al jutge de l'Audiència Nacional que no pot redactar un informe sobre la liquidació que correspondria als populars per les donacions del 2008

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha preguntat a la Fiscalia Anticorrupció que es pronunciï sobre la negativa de l'Agència Tributària a redactar un informe sobre la liquidació fiscal que correspondria al PP per les donacions il·legals que hauria percebut el 2008 —i que consten en els papers de l'extresorer del PP Luís Bárcenas. El ministeri públic ha contestat a l'instructor del cas Gürtel que "no està en disposició" d'aportar la informació que demana, ja que assegura que ja va pronunciar-se al respecte en documents anteriors. 

L'Agència Tributària, el Tribunal de Comptes i l'Oficina Nacional d'Investigació contra el Frau han coincidit a assenyalar que el PP no va cometre delicte fiscal perquè estava exempt de pagar el impost de societats per les donacions investigades, segons la llei de partits vigent el 2008.

Segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, el magistrat ha dictat aquest dimecres una providència que ha fet arribar a les parts personades en la peça separada del cas Gürtel en què investiga la comptabilitat B del PP, entre les quals la Fiscalia Anticorrupció. Ruz demana que es pronunciïn sobre les properes actuacions que ha de dur a terme.
 
El jutge de l'Audiència Nacional va realitzar  aquesta petició a Hisenda per determinar l'"eventual responsabilitat del partit per l'impost de societats de 2008" en relació amb les donacions que hauria rebut en aquest exercici, ja que els anys anteriors ja han prescrit. Els 'papers' de l'extresorer del PP recullen l'any 2008 unes suposades donacions il·legals, en comptabilitat B. Els populars no van pagar l'impost de societats per aquests ingressos extraordinaris. Si l'Agència Tributària hagués determinat que haurien d'haver tributat les donacions, el PP hauria defraudat a Hisenda i, per tant, hauria comès delicte fiscal.
 
El posicionament d'Hisenda

La inspectora cap de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF), Marga García Valdecasas, ha contestat a Ruz que l'organisme tributari "no està en disposició d'omplir" l'informe que li va sol·licitar, alhora que ha recordat que els seus subordinats van ratificar el passat 11 de febrer que la formació no estava obligada a tributar per aquestes aportacions.

"Si el criteri jurídic emès per l'Agència Tributària no resulta profitós o convincent per a l'òrgan judicial, podrà prescindir d'ell, no prenent en consideració com a base o fonament de les resolucions judicials que es dictin en el procés", assenyala García Valdecasas en un escrit al qual ha tingut accés Europa Press.

Els pèrits van sostenir en dos informes dictats el 25 de setembre de 2013 i el 17 octubre 2014 que els populars no estaven obligats a tributar pels 7,5 milions d'euros en donacions que, segons la comptabilitat de Bárcenas, hauria rebut entre 1990 i 2008 perquè s'haurien destinat a fins propis del partit, el que, segons la Llei de Partits, els eximiria de tributació.
 
La cap de l'ONIF també recorda que el jutge pot "demanar l'opinió tecnicojurídica d'una altra persona o entitat diferent", alhora que li adverteix que "el que no es pot pretendre és constrènyer l'autor d'un informe o emetre una opinió diferent de la que ja ha manifestat en ocasions anteriors, obligant-lo a substituir els seus criteris tècnic-jurídics per altres diferents que els vénen subministrats per defecte pel consultante ".

 
De la mateixa manera, apunta que el dictamen emès per l'Agència Tributària "no pot ser revisat per l'òrgan judicial penal", ja que no té atribuïda "cap competència revisora" sobre això.

"Tampoc pot l'òrgan judicial penal condicionar el criteri tècnic jurídic de l'Administració Tributària", afegeix l'escrit abans d'indicar que, si l'Agència Tributària és cridada al procés perquè emeti la seva opinió tècnica-jurídica com a Administració Tributària, "haurà d'emetre el criteri que com a Administració tributària té sobre la qüestió sotmesa a la seva consideració i no qualsevol altra ".

Més continguts de