LA CONFESSIÓ DE L’EXPRESIDENT
Política 30/07/2014

Ruz investiga l’herència sense declarar dels Pujol

Busca a Andorra la part corresponent al fill gran, a qui cita a declarar amb la seva dona

Pedro águeda
4 min
Jordi Pujol Ferrusola és ara el centre de la investigació de Ruz, que busca si el seu pare o algun germà tenen cap relació amb comptes al banc andorrà d’ell o de les seves societats.

BarcelonaLa possibilitat que la investigació a Jordi Pujol Ferrusola acabi per convertir-se en el cas Clan Pujol dependrà, en bona mesura, del resultat de les diligències que va ordenar ahir l’Audiència Nacional. A instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, Ruz ha cridat a declarar el 15 de setembre el primogènit de l’expresident i la seva dona, Mercè Gironès, en un moviment que era qüestió de temps, perquè tots dos estan imputats des del febrer. La confessió de Jordi Pujol i Soley, però, s’ha colat a la bateria de mesures acordades pel jutge, que ha cursat una comissió rogatòria a Andorra perquè un dels seus bancs informi sobre els fons que hi pogués tenir Pujol Ferrusola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia sol·licita aquesta mesura perquè l’expresident ha confessat que els seus fills disposen de diners procedents de l’herència de l’avi patern i que no ho havien declarat fins fa uns dies, cosa que ja investiga l’Agència Tributària estatal. Ara bé, com que no consta que el més gran dels germans hagi fet cap declaració sobre fons a l’estranger, Ruz demana a l’entitat, Banca Privada d’Andorra, tota la informació sobre els diners que pogués guardar-hi Pujol Ferrusola, la seva dona o cinc societats vinculades a ells que són objecte de la investigació.

Blanqueig de fins a 32 milions

El moviment de Ruz se circumscriu en la investigació que segueix per presumpte blanqueig de 32 milions d’euros per part de la parella. Però, com sol incloure en les comissions rogatòries, el jutge sol·licita tota la informació sobre titulars i possibles apoderats i beneficiaris dels comptes, quan es van obrir, correspondència amb tercers, caixes de seguretat i targetes de crèdit, entre d’altres. Marta Ferrusola i els seus fills Marta, Mireia, Pere i Oleguer van ingressar 3,4 milions d’euros en onze ingressos durant el Nadal del 2010 a Banca Privada d’Andorra. En investigar la part de la suposada herència que correspon al primogènit, el jutge ja està indagant en el seu veritable origen. A més, qualsevol relació de la resta de la família amb els possibles comptes en aquest banc de Jordi Pujol Ferrusola, la seva dona o les cinc empreses els convertiria immediatament en objecte de la investigació de Ruz.

El jutge va sol·licitar fa dues setmanes a Anticorrupció que es pronunciés sobre les mesures a adoptar. La Fiscalia va firmar el seu escrit dilluns, motiu pel qual ha tingut temps d’incorporar la confessió de l’expresident Pujol. En la interlocutòria, l’instructor repassa la investigació que segueix des que la UDEF va obrir diligències per les declaracions voluntàries, a finals del 2012, de Victoria Álvarez -examant de Pujol Ferrusola- i de l’empresari i exconvicte Javier de la Rosa. Aquest últim va denunciar amenaces davant la policia i va declarar que ell mateix havia ajudat a obrir comptes a Suïssa a l’expresident de la Generalitat, però després se’n va desdir.

La causa a l’Audiència Nacional se centra en els 118 moviments bancaris que van fer Pujol Ferrusola, la seva exparella i les cinc societats mercantils esmentades entre el març del 2004 i el novembre del 2011 per valor de 32,4 milions d’euros. Els diners van circular per 13 països, almenys sis dels quals considerats paradisos fiscals o territoris offshore, i 80 comptes de cinc entitats bancàries. Jordi Pujol Ferrusola i Mercè Gironès ingressaven els diners suposadament per treballs d’assessoria, encara que Ruz ja explicava en la seva interlocutòria del febrer que darrere hi havia “empreses que, directament o indirectament, declaren ingressos procedents de diferents organismes públics de Catalunya”. La sospita policial és que es tracta de comissions procedents de 17 societats adjudicatàries de la Generalitat i que no li corresponen només a ell, sinó a altres membres de la seva família. Ruz ha citat com a testimoni una antiga secretària de Pujol Ferrusola.

En aquella interlocutòria, el jutge recollia també informació sobre els sis cotxes de luxe de Pujol. En alguns viatjava amb la seva amant a Andorra amagant una motxilla plena de bitllets de 500 euros, segons va declarar ella al jutge. L’Audiència Nacional investiga diverses operacions que arriben fins i tot a Mèxic. Una és un pelotazo a Palamós consistent en la venda de dues finques rústiques el 2006 per uns 4,8 milions quan el seu valor cadastral era de 902 euros. Quatre anys després els terrenys van ser requalificats i el seu valor cadastral va créixer fins als 139.000 euros.

Tres ministres demanen aprofundir en el cas

Fins a tres ministeris estan implicats en investigacions a la família Pujol Ferrusola: Justícia, Interior i Hisenda. Ahir els responsables dels dos primers, Jorge Fernández Díaz i Alberto Ruiz-Gallardón, es van referir a la confessió de l’expresident. “S’ha de produir una investigació per part de l’administració tributària i, si escau, en funció dels fets i de les quanties, podria produir-se una investigació tant del ministeri fiscal com del poder judicial”, va aventurar Gallardón.

L’altre ministre implicat, Cristóbal Montoro, havia assegurat el dia anterior que la regularització extraordinària de cinc membres de la família Pujol el 14 de juliol ja està sent objecte d’investigació per part de l’Agència Tributària espanyola.

També el jutge Ruz investiga a l’Audiència Nacional i un jutjat de Barcelona haurà de decidir sobre la denúncia presentada per Manos Limpias contra l’expresident i la seva dona, cosa que obligarà la Fiscalia a posicionar-se.

Per la seva banda, Fernández Díaz va assegurar que tothom és igual davant la llei “i ningú és una excepció”. “El que no es pot acceptar és que això sigui un assumpte personal i familiar, perquè no ho és”, va advertir el màxim responsable de les forces de seguretat.

stats