Política 12/09/2015

Pedro Sánchez: "No és Espanya qui roba sinó militants de CDC"

Iceta recorda que els que surten de la llei "són delinqüents" i afirma que calen reformes per resoldre el plet: "Catalunya ha de ser reconeguda a la Constitució. Com? Ja ho veurem!"

Ara
3 min
Miquel Iceta i Pedro Sánchez, amb el candidat del PSC a Tarragona / EFE

TarragonaEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha tornat aquest dissabte a fer campanya a Catalunya. Després de les seves dures declaracions contra Artur Mas per la Diada i d'acompanyar Miquel Iceta a l'enganxada de cartells, els líder del PSOE ha afirmat avui a Tarragona que cal anar a votar a les eleccions del 27-S "com si fossin les generals" i que cal fer-ho per "construir la Catalunya social i no la dels comptes a Suïssa". Sánchez ha insistit en les similitud entre els "fraus" de Rajoy i Mas pels casos de corrupció que els afecten. "No és Espanya qui roba, són militants de CDC i el PP que tenen la pàtria a Suïssa i Andorra. I als seus socis d'esquerres [en referència a ERC] caldria preguntar-li si hi ha una corrupció dolenta i una altra bona. Són uns hipòcrites", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez, que a la tarda serà a Badalona i a Pineda, plaça forta socialista al Maresme, ha parlat davant unes cinc-centes persones al recinte firal de Tarragona, un dels bastions del PSC fora de l'àrea metropolitana. El líder socialista ha estat molt sever amb les retallades socials el govern de Mas i ha posat l'accent en la necessitat de buscar punts de trobada i "el millor de Catalunya i Espanya". "No ens agrada l'Espanya de Rajoy", ha clamat en català segur que guanyarà les eleccions el proper mes de desembre i que derogarà diverses lleis. "A partir de desembre serà una Espanya de nou progressista i amb un govern socialista", ha conclòs segur que, a més, Iceta també serà president.

Iceta, que ha bromejat afirmant en començar el seu míting que no ballaria tot i que ha acabat fent-ho, ha indicat que està complint el seu objectiu de fer una campanya "sense amagar el PSOE i el PSC" i amb l'objectiu de que "el país no es divideixi". El candidat socialista ha recordat que el 2010 Mas va guanyar les eleccions denunciant el deute que deixava el tripartit i encara l'ha augmentat, "i de la gestió no cal ni parlar-ne". "La política comet grans errors quan separa emocions i raons", ha afirmat el candidat sobre la campanya electoral i les mobilitzacions sobiranistes. "Som gent assenyada i els que surten de la llei són delinqüents", ha avisat el cap de llista del PSC, que també ha defensat que Espanya canviarà "com ho ha fet en els darrers 35 anys".

Iceta ha recordat que ell va ser observador al plebiscit que Augusto Pinochet va convocar per perpetuar el seu règim i que va perdre. "Jo només he vist un plebiscit i es va perdre", ha dit negant acte seguit el caràcter plebiscitari del 27-S però demanant-los anar a votar "per estalviar-se tot aquest embolic".

Pel que fa a la Diada, Iceta ha criticat l'ús de l'estelada: "Compte amb canviar una bandera que és de tots per la d'uns quants per molts que siguin", ha dit. També ha rebutjat les crítiques que ha rebut el PSC de sectors més espanyolistes per assistir, "com sempre hem fet", a l'ofrena a Rafael de Casanova. "Ai del dia que ens resignem a que la Diada sigui només d'alguns", ha dit en referència al PP i a Ciutadans, que no participen de cap acte institucional. Als manifestants de la Meridiana els ha enviat un missatge "clar" de respecte per la forma en que es va desenvolupar. S'ha preguntat perquè tanta gent "no vol conviure amb la resta d'espanyols" i, en aquest sentit, ha demanat a Mariano Rajoy una reflexió "que no passa només per la llei" i ha apostat per la via federal com a "solució". "Catalunya ha de ser reconeguda a la Constitució. Com? Ja ho veurem!", ha indicat sabedor dels problemes per arribar a consensos, per començar dins el propi PSOE.

El cap de llita del PSC a la demarcació, Carlos Castillo, ha reivindicat la gestió i el llegat del PSC i la seva visibilitat entre "l'espanyolisme i la dreta independentista", dos posicions a les que ha criticat amb duresa abans de declarar-se "internacionalista". Ha fet notar que Junts pel Sí no té programa, perquè ell voldria poder-lo discutir, i ha apostat per "donar-nos la mà fraternalment amb la resta dels pobles d'Espanya".

stats