Política 24/02/2015

Sánchez a Rajoy: "La seva regeneració és trinxar a cops de martell l'ordinador de Bárcenas"

El líder del PSOE intenta capgirar el relat triomfalista i reivindica el "reformisme" constitucional en un discurs que el president espanyol titlla de "patètic"

Ferran Casas
2 min
Pedro Sánchez en el debat de política general / EFE

MadridPedro Sánchez ha pujat al faristol del Congrés dels Diputats al debat de política general amb l'ànim de capgirar el relat triomfalista que al matí ha fet Mariano Rajoy. Ha desmentit amb retalls de diversos diaris, alguns estrangers, que Espanya no hagués demanat el rescat ("Ho vam haver de fer per la seva nefasta gestió de Bankia"). Segons ell han estat tres anys de retallades que han convertit l'Estat en un país conegut per les seves "desigualtats". "Trepitgi el carrer i parli amb la gent", li ha demanat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de prometre que derogarà mesures com ara la llei d'educació, s'ha centrat en els temes que ha obviat Rajoy: les reformes institucionals i la corrupció. En el primer assumpte ha reivindicat el reformisme constitucional davant "l'immobilisme" d'un PP que no té un model de país i és incapaç de donar resposta "al col·lapse autonòmic" i Podem, "que insulta els que van forjar els consensos". Sobre la corrupció ha estat ben gràfic: "La seva regeneració és trinxar a cops de martell l'ordinador de Bárcenas", en relació a la desaparició de proves a la seu central del PP al carrer Génova sobre el finançament il·legal i les irregularitats destapades per l'extresorer, "un deliqüent amb el qual es comunica per SMS mentre que amb els espanyols ho fa per plasma".

En la seva rèplica, amb agror, Rajoy s'ha preguntat com Sánchez el pot criticar per la corrupció amb José Antonio Griñán i Manuel Chaves imputats pels ERE i ocupant l'escó i l'ha acusat de tenir "un nivell molt baix per ser el líder del PSOE" i fer un discurs pensant més en Pablo Iglesias i Podem que no pas en Espanya. "Ha estat patètic", li ha dit el cap de l'executiu després de fer notar que el seu era un discurs llegit, també en les rèpliques. "Lliçons seves de corrupció cap ni una, jo sóc un polític net", ha indicat.

Les constants referències de Rajoy a Andalusia, que vota a les autonòmiques el 22 de març, a costa de la corrupció i l'atur han indignat el diputat socialista Manuel Pezzi, que s'ha aixecat embolicat en una bandera andalusa i ha estat cridat a l'ordre pel president del Congrés, Jesús Posada. "Vostès no tenen vergonya", s'ha regirat el cap de l'oposició a la seva contrarèplica.

stats