Política 08/12/2015

Pedro Sánchez: foc a discreció contra Pablo Iglesias

El líder del PSOE rebutja les "lliçons" del candidat de Podem i, preocupat, crida a concentrar en ell el vot progressista

Ferran Casas
3 min
Pedro Sánchez a la Corunya / EFE

MadridLes alarmes s'han encès al PSOE i la guerra és en tots els fronts. Pocs compten que Pedro Sánchez guanyi les eleccions a Mariano Rajoy, però les dificultats del seu líder per retenir votants que reflecteixen les enquestes i per fer que quallin els seus missatges de campanya els fan patir fins i tot per mantenir-se en el segon lloc en vots i escons. Ciutadans li trepitja els talons i la remuntada de Podem s'alimenta bàsicament de vot socialista descontent. Pablo Iglesias va ser especialment dur amb Sánchez al debat a quatre de dilluns a la nit i aquest dimarts, en en míting multitudinari a la Corunya, el líder de PSOE ha intentat parar-li els peus. Foc a discreció per evitar més fugues de vot. Albert Rivera i Mariano Rajoy no s'han salvat de les crítiques, però el líder de Podem, que espera un gran resultat a Galícia gràcies a la confluència amb les Marees, un moviment d'esquerra alternativa que té entre els seus impulsors l'exlíder del BNG Xosé Manuel Beiras, ha estat el gran objectiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha començat proclamat que ell és qui va guanyar el debat: "Vam guanyar, va quedar clar que som l'única alternativa i que no votar-nos és regalar el vot a Rajoy", ha dit llençant ja el primer dard contra les formacions emergents. Ha seguit afirmant que hi ha partits nous "que sonen a vell" i que, quan parlen d'un programa socialdemòcrata real, volen fer "el que el PSOE ja va fer al seu dia". Al debat, Iglesias va acusar Sánchez de tenir un lideratge tou però sobre tot va fer notar la distància entre el que promet el PSOE quan és a l'oposició i el que fa quan arriba al govern. "Vam fer la llei matrimoni homosexual, gràcies a nosaltres es va acabar amb ETA, la llei memòria, la de la dependència, la d'igualtat... cap lliçó al PSOE, cap ni una!", ha proclamat alçant el to de veu als militants, als que ha convidat a "treure la raça que porteu dins". Però encara ha anat més enllà i ha afirmat que no està disposat a ser alliçonat "pels que deien que el canvi començava a Grècia", un país que ha recordat que amb Syriza ha acabat "amb l'IVA més alt, més privatitzacions, 'corralito' financer i rescat". Les referències del PSOE a Grècia i Veneçuela per desacreditar Podem són una constant.

Els atacs a Iglesias han anat fins i tot a l'àmbit personal: "Si estima alguna cosa per damunt de les altres és a si mateix" ha denunciat abans de lamentar que digui que, com Manuela Carmena a Madrid, "vol ser president amb els vots del PSOE però no votar un president socialista". Per tot plegat ha indicat que el líder de l'esquerra alternativa està "disposat a que governi el PP per tal que no ho faci el PSOE", fet pel qual "la majoria del canvi no es pot dividir" i cal concentrar el vot progressista en els socialistes.

De Rivera, el líder del PSOE n'ha dit que el seu partit són "les noves generacions del PP", perquè "si recolzes privatitzacions i copagaments encara que tinguis 20 anys més ets del PP". Ha considerat que l'única solució per rellevar "el fracàs, la desigualtat i la corrupció" de Rajoy és que sigui el PSOE qui s'alci amb la victòria el 20-D i ha fet una forta reivindicació de l'agenda social i fiscal del seu partit, centrada bàsicament en combatre les desigualtats que s'han accentuat els darrers anys. El copagament passarà a la història ha dit i els impostos no seran per la classe mitjana "sinó per les grans corporacions".

Felipe González se suma als atacs

Per si no podia sol, Felipe González ha sortit a rescatar de Pedro Sánchez en el seu primer míting en campanya. Des de Madrid i al costat de la número dos del PSOE, la catalana Meritxell Batet, l'expresident socialista ha llançat durs atacs a Podem, vinculant-lo amb el chavisme a Veneçuela, d'on acaba d'aterrar després de seguir les eleccions. "Podem va ser el lema de campanya de Maduro les anteriors eleccions. Amb la mateixa tipografia", ha assenyalat. I sobre les crítiques de Pablo Iglesias a les portes giratòries, ha afegit: "Si accepten una incompatibilitat que sigui aquesta: no fiar-se de ningú que cobra per assessorar un país estranger".

González també ha tingut dards per a Rivera. "Segona Transició? Això deia exactament Aznar, amb Rajoy i Rato. Per a l'expresident socialista, el líder de Ciutadans va ser "aquell Rajoy disfressat que era al debat".

stats