Política 15/06/2015

Pedro Sánchez confirma que Rajoy li va dir que estava obert a avançar les eleccions espanyoles

El líder del PSOE defensa la seva política de pactes i diu que el PP "ha entrat en pànic"

Ara
2 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez,conversa amb l'expresident Rodrígiez Zapatero durant la investidura de Susana Díaz. EFE

MadridEl líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dilluns, en una entrevista a Antena 3, que Mariano Rajoy, va reconèixer -a la reunió que tots dos van mantenir fa poc a la Moncloa- que "estava obert" a un avançament electoral per elegir el president espanyol. Una informació que va publicar el diari 'El País', que avui explica que empresaris catalans han fet precisament aquesta petició al cap de l'executiu espanyol per dinamitar el 27-S.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No obstant aquesta confirmació, en respostes posteriors, el secretari general socialista ha donat per fet que els comicis generals seran al mes de novembre.

Sánchez creu que si Rajoy encara dubta és perquè el seu executiu ha entrat "en pànic" i té por d'una derrota electoral. Entre els errors que, a parer seu, ha comès el PP durant aquesta legislatura hi ha el fet d'haver "dilatat" la resposta a la crisi territorial de l'Estat, negant-se a la reforma de la Constitució que han plantejat els socialistes. Per Sánchez, tot plegat "demostra l'esgotament del projecte polític dels populars".

"És un govern que fa molts anys va renunciar a la centralitat i legisla per a la dreta extrema. El PP ho ha fet sol i contra tots", ha dit, insistint que el president espanyol no és un home "exemplar" pels casos de corrupció que afecten el seu partit. Per això, creu que la dreta ha de passar a l'oposició per poder-se "regenerar", girar full i canviar els lideratges.

Davant les crítiques que ha rebut els últims dies pels pactes del PSOE amb Podem a molts ajuntaments, Sánchez ha reivindicat que també ha arribat a enteses amb Ciutadans (Andalusia) i amb el PNB (País Basc). "Som un partit que pot garantir governs forts i estables, que estenen la mà a la resta de formacions polítiques", ha subratllat.

Sánchez assegurar que les eleccions del 24 de maig van evidenciar que el PSOE és l'autèntica alternativa als conservadors i està convençut que ell serà president.

Dimissió del regidor de cultura de Madrid

A l'entrevista, ha titllat d'"impropis" d'un regidor de cultura els polèmics comentaris a Twitter del nou responsable municipal madrileny en aquest àmbit, Guillermo Zapata. Fa uns anys, abans de dedicar-se a la política institucional, l'ara regidor va fer acudits a la xarxa sobre l'Holocaust i les víctimes d'ETA. Ell assegura que s'emmarcava en un debat sobre els límits de l'humor però els socialistes -que tenen un pacte amb Ahora Madrid- n'han reclamat la dimissió. Sánchez creu que Carmena li traurà les responsabilitats.

Sobre la reforma electoral, el líder de l'oposició espanyola creu que es pot debatre sobre la possibilitat d'aplicar la segona volta a les eleccions municipals però no pas a les autonòmiques i estatals.

stats