Política 11/01/2016

Pedro Sánchez vol Ciutadans i no ERC i CDC pel seu pacte amb Podem

Afirma que no pensa "anar a buscar el suport dels independentistes" i s'espolsa el 'pressing' de Rajoy per pactar

Ferran Casas
2 min
Pedro Sánchez/EFE

MadridPedro Sánchez s'espolsa la pressió que li fan el PP i Mariano Rajoy per pactar la investidura amb l'argument de garantir l'estabilitat en un moment en què la unitat d'Espanya està en entredit pel procés català i lluita per mantenir viva la seva alternativa, que segons ell, passa per intentar bastir un govern "progressista i regenerador". Aquest dilluns, després de la reunió de l'executiva federal del PSOE, ha donat més pistes. Ha afirmat que és "prematur" parlar ara de com ha de ser el govern, perquè ara la prioritat és negociar la mesa del Congrés, que es constitueix dimecres, però ha afirmat que la seva idea és "tendir ponts a esquerra i dreta" i "entendre's" amb Podem, però també amb Ciutadans, tot i que aquests darrers han manifestat la voluntat que sigui Rajoy qui governi, ja que és el més votat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi ha molts punts en comú a nivell social i econòmic amb tots dos", ha explicat Sánchez. Segons ell hi pot haver "un espai d’entesa progressista", i amb C's, als quals en campanya va equiparar a les joventuts del PP, hi ha ara "elements de discòrdia en el liberalisme, però s'hi pot parlar a nivell de regeneració i millora de l’eficiència de l’estat". Si Sánchez pacta amb Podem –serien 159 dels 176 escons necessaris per la majoria absoluta i els de Pablo Iglesias haurien de renunciar al referèndum català i la defensa de la plurinacionalitat– li caldrien encara més suports. I ell prefereix els d'Albert Rivera i no els dels independentistes catalans. "Jo no buscaré el suport de CDC i ERC, ells al final se senten molt millor amb Rajoy a la Moncloa", ha afirmat. Les coalicions del PSOE, ha dit, "no poden posar en qüestió la unitat d'Espanya", i mai ho han fet.

El líder del PSOE ha indicat que cal buscar "solucions", com ara "la reforma constitucional federal i no pas plantejaments rupturistes fora de la llei". Tot això només es pot fer liderant un canvi "més necessari que mai", perquè tot i que "els culpables" del que passa a Catalunya són els sobiranistes, per a ell, Rajoy també n'és "responsable", i quatre anys més de PP "no resoldran res". El "suport de manera coordinada" que dóna al president espanyol per plantar cara legal al procés des de la Moncloa no és, doncs, extrapolable als pactes. Encara que estigui en funcions ha afirmat que Rajoy té "mecanismes per respondre". Segon ell, només un "nou govern reformista i progressista" pot aportar solucions estables. Ha recomanat a l'executiu del PP, això sí, que "dialogui" i tendeixi ponts i que parli amb el nou president, Carles Puigdemont.

Sánchez segueix considerant poc desitjable l'escenari de l'avançament, "perquè els ciutadans van votar canvi", tot i que les línies vermelles de C's i Podem encareixen molt l'entesa. El líder del PSOE, que el proper dia 30 reunirà el comitè federal per convocar un congrés que no se celebrarà fins que no s'hagi resolt l'assumpte de la governabilitat, segons ha dit, ha explicat que ara negocia els suports a Patxi López per ser president del Congrés. Vol també el de Podem –el de C's sembla que el té coll avall–, malgrat que no contempla que pugui tenir els tres grups territorials –català, valencià i gallec– que va pactar Iglesias amb els seus socis.

stats