Política 26/12/2014

El Suprem absol dos joves catalans que van mostrar fotos de presos d'ETA

Corregeix la condemna imposada per l'Audiència Nacional emparant-se en la llibertat d'expressió

Ara
1 min

BarcelonaLa sala penal del Tribunal Suprem ha dictat una sentència que absol els dos joves que van exhibir fotografies de dos presos condemnats per pertànyer a ETA durant la Diada de 2012. La sala ha estimat els recursos de cassació interposats pels acusats i ha anul·lat la sentència de l'Audiència Nacional, que va imposar una condemna d'un any de presó a cadascun per un delicte d'enaltiment del terrorisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sentència explica que els fets van passar al final d'una manifestació amb motiu de la Diada de l'11 de setembre de 2012, quan els recurrents van pujar a un escenari i van mostrar davant el públic dos grans fotografies dels militants catalans d'ETA Lola López Resina i Marina Bernardó Bonada. En la part inferior dels retrats apareixia la llegenda "amnistia" i "presos i preses polítiques catalans".

La sala penal assenyala que els fets que es declaren provats no descriuen conductes inequívoques d'enaltiment o justificació de crims terroristes o dels seus autors mitjançant acte o paraules d'elogi, lloança o mèrit o que es facin passar com accions legítimes les conductes condemnades com terroristes. Aquestes conductes, afegeix la sentència, "estan tenyides d'una ambigüitat que les situa en el límit extern del punible" i recorda que, com assenyala la sala, "davant la naturalesa constitucional dels drets de llibertat d'expressió, en els supòsits límits, ha de jugar el principi 'favor libertatis'".

stats