Política 08/02/2013

Compte enrere del govern espanyol per portar la declaració de sobirania de Catalunya al TC

L'Advocacia de l'Estat veu elements inconstitucionals en el text. El govern espanyol diu que aquest informe és un "element molt determinant" per fixar la "posició" per decidir si presenta un recurs al Constitucional

Joan Faus
2 min
La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en la compareixença posterior al consell de ministres d'aquest divendres, 8 de febrer / EFE

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat aquest divendres que l'Advocacia de l'Estat ja ha finalitzat el seu informe sobre la declaració de sobirania aprovada al Parlament el 23 de gener i que hi "aprecia arguments favorables" a la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta ha explicat que ara l'executiu sol·licitarà un informe al Consell d'Estat abans de decidir si interposa o no un recurs al Tribunal Constitucional (TC). Ha dit que l'informe de l'Advocacia és un "element molt determinant" per fixar la "posició" del govern de Mariano Rajoy, però no és vinculant, i la decisió definitiva es prendrà quan tinguin un altre informe del Consell d'Estat.

Sáenz de Santamaría ha insistit que l'executiu espanyol "compleix i farà complir la Constitució i les lleis" i que tindran "molt presents" les valoracions i els arguments del Consell d'Estat. Ha dit que des d'un primer moment el govern no tenia dubte del "contingut inconstitucional" de la resolució, però que volia aclarir si té "efectes jurídics" per poder-la impugnar.

La vicepresidenta ha explicat que per ser impugnable la declaració de sobirania el Consell d'Estat ha de determinar que el text ha de "tenir contingut inconstitucional" i ser "impugnable", i ha insinuat que així serà. En aquest sentit, ha assegurat que l'Advocacia de l'Estat ha considerat que el fet de reconèixer el poble català com un subjecte sobirà vulnera quatre articles de la Constitució, com l'1, que estableix que la sobirania recau en tot el poble espanyol; el 2, que fixa la "indissoluble unitat d'Espanya", o el 9, que marca com a "subjecte a tots els poder públics".

A més, la número dos de l'executiu ha explicat que la declaració és "recorrible perquè produeix efectes jurídics 'ad extra' i té un fi clarament inconstitucional". En aquest sentit, ha dit que a diferència del pla Ibarretxe, que inicialment es va determinar que no vulnerava la llei, la resolució del Parlament "esgota el procés de decisió i suposa l'apertura d'un procés més ampli".

stats