Trias: "En aquest moment votaria sí, però no sóc independentista"

L'alcalde no vol que Barcelona s'incorpori a la xarxa de municipis a favor de la independència i explica que l'Estat ha reduït la seva aportació al Macba per l'incompliment del dèficit per part de la Generalitat

"En aquest moment votaria sí, però no sóc independentista". Així s'ha pronunciat aquest dijous l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en ser preguntat a Madrid sobre la independència de Catalunya.

En la seva intervenció en un esmorzar informatiu, Trias ha subratllat la "necessitat" d'entendre la "realitat" del conjunt d'Espanya i ha advocat per "reflexionar entre tots què està passant". L'escoltava de ben a prop el portaveu de CiU al Congrés de Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha presentat Trias abans de la seva conferència. Tots dos han insistit que el dret a decidir no significa estar a favor de la independència.

En aquest sentit, l'alcalde de Barcelona ha explicat que ell no proposarà que la ciutat s'incorpori a la xarxa de municipis a favor de la independència perquè "porta problemes", però no ha tancat la porta a votar-hi a favor si alguna altra força política ho proposa.

A l'acte també han assistit la ministra de Foment, Ana Pastor, i l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella. L'alcalde de la ciutat comtal ha aprofitat l'ocasió per demanar una millora del finançament de Catalunya −perquè sigui "singular"− i també el de Barcelona. Trias ha parlat dels "incompliments financers" de l'executiu català i de l'Estat. "Amb la Generalitat tenim un problema, no té diners i hi ha quantitat de convenis que no ens poden pagar", ha dit. I afegit: "Tenim quantitat de problemes amb l'Estat en transport públic. Hi ha un dèficit històric d'infraestructures. Et pots passar la vida plorant o asseure't a parlar".

En aquest sentit, ha qualificat de "vergonya" la caiguda de les aportacions de l'Estat als centres culturals de la ciutat, i en concret ha criticat la del Macba que, segons ha explicat, el govern central ha justificat en l'incompliment de l'objectiu de dèficit per part de la Generalitat. A més, l'alcalde ha subratllat, en una menció directa a Pastor, que les "prioritats" d'inversions han de ser els accessos ferroviaris del port de Barcelona i el corredor mediterrani, però s'ha mostrat satisfet del diàleg obert amb l'executiu espanyol. "Parlant hem trobat solucions [...], entenem que no és fàcil", ha afirmat.

D'altra banda, Trias ha manifestat el seu rebuig a la reforma local que prepara el govern de Mariano Rajoy i que previsiblement retallarà el sou dels alcaldes i el nombre de regidors. "Deixi'ns tranquils, hem demostrat fer-ho bé. Tinc la meva carta municipal, no vulguin organitzar quant he de cobrar, si tinc dret a eventuals. Em pot dir si compleixo amb l'estabilitat pressupostària però si fem les coses ben fetes, que ens deixin tranquils", ha dit en referència al fet que Barcelona tancarà 2012 amb un dèficit públic zero.

Més continguts de