Política 13/01/2015

El Suprem acorda no descomptar als presos d'ETA les penes complertes a França

Aquest criteri obligarà a revisar les excarceracions dictades per l'Audiència Nacional

Efe
2 min
Milers de persones es van manifestar dissabte a Bilbao contra la dispersió dels presos d'ETA. EFE

MadridEl Suprem ha acordat que les penes que els presos d'ETA han complert en d'altres països de la Unió Europea, especialment a França, no s'han de descomptar del temps màxim imposat a l'estat espanyol. Es tracta d'un criteri contrari al que l'Audiència Nacional va establir en el cas de "Santi Potros", entre altres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La majoria dels magistrats de la Sala Penal del Suprem (nou contra sis) s'ha pronunciat aquest matí en contra del recurs de l'etarra Kepa Pikabea, que demanava la seva excarceració per l'aplicació de la normativa europea.

Encara que la decisió del Suprem fa referència al cas d'aquest pres en concret, estableix també un criteri general sobre com s'ha d'aplicar la norma europea al nostre país.

Desenes de presos d'ETA han demanat a l'Audiència Nacional que revisi la seva estada a la presó tenint en compte les penes que van complir a França, entre ells Francisco Múgica Garmendia, àlies Pakito, o Artapalo, o l'autor material de l'atemptat d'Hipercor, Rafael Caride Simón.

L'Audiència Nacional va excarcerar recentment els etarres Santiago Arrospide Sarasola, "Santi Potros", i Alberto Plazaola en aplicació de la interpretació que van considerar adequada de la normativa. Aquella decisió de la Secció Primera de l'Audiència era contradictòria amb el criteri d'altres seccions del mateix tribunal, que van negar a altres presos la seva excarceració.

El ple de la Sala Penal del Suprem s'ha reunit a partir de les 10:30 hores d'aquest dimarts per unificar criteris però amb la mateixa qüestió com a teló de fons: si la directriu europea ha de portar a descomptar pena a determinats presos que hagin complert pena a França.

La decisió final negant les excarceracions obligarà a revisar les excarceracions dels que han sortit en llibertat per ordre de l'Audiència Nacional, encara que hi ha marge per als recursos davant els tribunals europeus per part dels afectats.

Una minoria dels magistrats era partidària de consultar el Tribunal de Luxemburg perquè dirimís com s'ha d'aplicar a Espanya la decisió marc adoptada el 2008 pel Consell d'Europa.

La minoria dissident de sis magistrats elaborarà un vot particular conjunt contrari a la resolució del Suprem. El recurs que Pikabea presentarà previsiblement davant el Tribunal d'Estrasburg comptarà amb tota probabilitat amb els arguments exposats per aquesta minoria dissident en el seu vot particular conjunt.

El Congrés va aprovar al novembre una llei orgànica per incloure la norma comunitària en la legislació espanyola. Aquesta llei orgànica 7/2014 limita l'aplicació de la normativa europea, que tracta sobre l'acumulació de condemnes complertes per espanyols en altres països de la UE (en el cas dels membres d'ETA es tracta de sentències de la justícia francesa).

stats