Política 18/09/2017

L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos anirà a judici l'any que ve per les multes retirades a familiars

Se l'acusa de tràfic d'influències, prevaricació i malversació de fons públics

Acn
2 min
Foto d'arxiu de Manuel Bustos, en una compareixença a una comissió del Parlament

SabadellL'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos haurà d'asseure's al banc dels acusats l'abril de l'any que ve per la peça 30 del cas Mercuri, que investiga la presumpta retirada de multes a familiars. Així ho ha determinat l'Audiència de Barcelona, que ha establert que el judici tindrà lloc del 17 al 19 d'abril del 2018. A part de Bustos, els altres dos acusats seran l'excap de la policia local de Sabadell Miquel Duran i l'exdirector d'Espai Públic Xavier Izquierdo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest serà el segon judici que Bustos afrontarà en el marc del cas Mercuri. El primer va ser per la col·locació a dit d'una tècnica a l'Ajuntament de Montcada i Reixac. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar Bustos i l'exsecretari d'organització del PSC Daniel Fernández a 1 any i 4 mesos de presó; el Tribunal Suprem va ratificar la sentència. Ara, la decisió de l'Audiència de Barcelona ha arribat després que la magistrada del cas Mercuri, Beatriz Faura, hagi donat per finalitzades les diligències prèvies i hagi desestimat el recurs d'apel·lació interposat per les defenses dels acusats.

La fiscalia i la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix d'acusació popular, demanen 4 anys de presó i 12 d'inhabilitació per a l'exalcalde, que l'any 2012 hauria ordenat a l'excap de la policia local que retirés multes a la seva muller i als seus dos fills. També exigeixen una multa de 400 euros i 6 anys d'inhabilitació especial per tenir un càrrec públic en l'administració local, provincial, autonòmica o estatal. Bustos està acusat pels delictes de tràfic d'influències, prevaricació i malversació de fons públics.

Així mateix, Duran s'enfronta a una pena de dos anys de presó, una multa de 400 euros i 6 anys d'inhabilitació especial pel delicte de tràfic d'influències. També a una multa a raó de 12 euros diaris durant 10 mesos i 2 anys de suspensió d'ocupació d'un càrrec públic pel delicte de malversació de fons públics. A banda, la fiscalia i l'acusació popular demanen per a Duran una altra pena de 4 anys i 6 mesos de presó, una multa a raó de 12 euros diaris durant 12 mesos i 4 anys d'inhabilitació especial pel delicte de falsedat documental. Alhora demanen 9 anys d'inhabilitació especial per a l'exercici d'un càrrec públic.

Pel que fa a Izquierdo, la fiscalia i la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció sol·liciten una multa a raó de 12 euros diaris durant 5 mesos, a part de 5 mesos de suspensió d'ocupació d'un càrrec públic pel delicte de malversació de fons públics. També exigeixen imposar, en concepte de responsabilitat civil, a Duran (com a actor principal) i a Izquierdo (de manera subsidiària) una indemnització a l'Ajuntament de Sabadell per l'import de 133,50 euros, per restituir els diners desviats de titularitat de la policia municipal. A més, demanen a Duran l'obligació d'indemnitzar l'Agència Tributària de Sabadell la quantitat de 200 euros en concepte de multa indegudament anul·lada i no satisfeta.

stats