Política 21/11/2011

Saénz de Santamaría, Ruiz-Gallardón i Mato, a totes les travesses de futurs ministres

Els tres noms es donen per segurs al nou consell de ministres. La gran incògnita és saber qui serà el responsable d'Economia

Redacció
3 min
Rajoy

AraSis noms propis encapçalen la cursa ministerial del nou govern de Mariano Rajoy. El futur president ha anat donant pistes durant la campanya electoral de qui seran els homes forts de l'executiu però caldrà esperar, òbviament, els nomenaments. Hi ha tres noms que es donen per segurs: el de la portaveu del grup popular al Congrés, Soraya Saénz de Santamaría; el de l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, i el de la directora de campanya del PP, Ana Mato, tal com s'explica a l'ARA PREMIUM.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Soraya Sáenz de Santamaría

La travessa de l'ARA coincideix amb la resta de rotatius. El diari El País fa una anàlisi d'11 possibles ministres, començant per Sáenz de Santamaría, de qui diu que gairebé tothom dóna per fet que ocuparà el càrrec de vicepresidenta política. La Razón destaca que la seva gran virtut és que és la connexió perfecta entre Rajoy i el grup parlamentari i assegura que és un dels noms fixos en totes les travesses. L'ARA, d'altra banda, destaca que ningú dubta que tindrà un lloc destacat al nou govern i apunta que una possibilitat seria que ocupés la cartera d'Interior, per definir la lluita antiterrorista en un moment clau com l'actual.

Alberto Ruiz-Gallardón

Un altre dels fixos a totes les llistes és l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, de qui La Razón destaca la seva "imatge centrista" i assegura que té el perfil "d'apagafocs perfecte per a qualsevol problema". El País parla de Gallardón com "l'etern aspirant" i destaca que tot i les seves diferències amb Esperanza Aguirre, presidenta de la comunitat de Madrid, i el seu intent frustrat d'acompanyar Rajoy a les generals del 2008, s'ha mantingut a la primera línia del partit i ara sona per seure en alguna cadira del consell de ministres. L'ARA diu que podria ser ministre de Justícia, si aquesta cartera no s'acaba fusionant amb Interior, o portaveu del grup parlamentari al Congrés.

Ana Mato

El tercer nom que apareix a la majoria de travesses que fan els diaris avui és el d'Ana Mato, una de les col·laboradores més estretes de Rajoy i directora de campanya del PP. L'ARA explica que diversos dirigents del partit donen per fet que serà ministra d'Educació i polítiques socials. El País destaca que el seu marit, Jesús Sepúlveda, ha estat implicat en el cas Gürtel, mentre que La Razón lloa la seva discreció i diu que "controla el funcionament de l'organització del partit".

Economia, un ministeri clau

Saber qui ocuparà la cartera d'Economia en un moment tan difícil com l'actual és una de les incògnites més comentades. L'ARA apunta dos noms: el de Luis de Gindos, exsecretari d'estat amb Rodrigo Rato, i el membre del BCE, José Manuel Ganzález-Páramo, de qui La Razón destaca el seu prestigi ja que "coneix bé les finances internacionals". El País i La Razón destaquen també la figura de Cristóbal Montoro, catedràtic d'Economia, que ha estat la veu del PP en temes econòmics des de fa tres anys. Un altre nom que apareix a les travesses vinculat a la gestió econòmica és el de José Manuel Soria, president del PP canari, que segons l'ARA podria ocupar la cartera de Foment o Treball. El País assegura que el polític canari ha tingut una carrera meteòrica i que la seva gran virtut calcular molt bé els temps.

La cartera d'Afers Exteriors és una altra de les que genera incògnita. Tant l'ARA com La Razón parlen de l'exministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, que segons el rotatiu editat a Madrid sona cada vegada amb més força pel seu "demostrat coneixement del funcionament de la Unió Europea".

Un altre dels noms que sona més és el d'Esteban González Pons, a qui El País descriu com "la navalla de Rajoy" i destaca la seva "efervescència verbal" que l'ha portat, a vegades, a patinar, com quan va qualificar els votants del PSOE d'idiotes. La Razón destaca que el vicesecretari de comunicació del PP ha fet de "piròman" quan ha estat necessari i "s'ha batut a l'arena amb l'oposició".

El candidat del PPC, Jorge Fernández, és l'únic català que apareix a les travesses de ministres. La Razón destaca del seu currículum que ha ocupat càrrecs tant al Partit Popular com a l'administració i diu que "sap el que vol Rajoy sense que aquest l'hi hagi de dir", a part que "fa més de 20 anys que treballa al seu costat amb serietat, eficàcia i lleialtat".

stats