Sáenz de Santamaría critica Puigdemont per estar "a mercè" del partit "més radical"

La vicepresidenta del govern espanyol assegura que "es veia venir" que la legislatura a Catalunya seria "fallida"

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest dimecres que la crisi al govern de Catalunya per la falta de suport de la CUP als pressupostos "es veia des del principi" perquè l'error de Carles Puigdemont va ser tirar endavant la seva investidura "a mercè" del partit "més radical".

"Serà una legislatura fallida i es veia des del principi. El problema és haver aconseguit una investidura posant-se en mans de la radicalitat. Quan un es col·loca a l'arbitri d'aquesta gent, sap perfectament en quina dinàmica està. Es veia venir", ha alertat.

En una entrevista a Onda Cero, Sáenz de Santamaría ha lamentat que els pressupostos de la Generalitat puguin dependre d'atorgar concessions "al partit més radical del panorama polític català", cosa que, segons el seu parer, acaba "perjudicant-ho tot".

"Amb aquesta dinàmica, el clima a Catalunya és el que estem veient: pèrdua de llibertats, episodis violents al carrer, un clima que és just el contrari del que han de donar les institucions, estabilitat", ha lamentat. Ha recordat que, eleccions rere eleccions, CDC ha anat minvant els seus suports a mesura que anava radicalitzant el seu missatge i anava augmentant la seva "dependència" dels partits radicals, una dinàmica "que l'ha portat al límit".

Preguntada per la demanda de la CUP de modificar la llei d'estabilitat pressupostària per prioritzar la despesa social, Sáenz de Santamaría els ha recomanat que, en lloc d'intentar reformar lleis per a les quals no tenen competències, eliminin despeses supèrflues, com l' acció exterior de Catalunya, que només genera "fracassos".

"No fa falta que canviïn la llei. N'hi ha prou que facin uns pressupostos dedicats a despesa social que a més els està finançant el govern d'Espanya a tipus zero", ha destacat. Tampoc veu viable la seguretat social "paral·lela" que es pretén posar en marxa a Catalunya i que trencaria, segons ella, la caixa única de les pensions i la solidaritat entre generacions. "No podria finançar-se, així de clar", ha advertit.