EL CONGRÉS DEL PP
Política 07/05/2012

Sáenz de Santamaría intenta rebaixar la tensió amb CiU

La mà dreta de Mariano Rajoy va buscar ahir construir ponts amb un Artur Mas que no pensa renunciar al pacte fiscal. La líder del PP català vol aprofitar "la radicalització" de CiU per guanyar terreny electoral.

Sara González
3 min
UNIDES EN EL FULL DE RUTA  Sánchez-Camacho i Soraya Sáenz de Santamaría van exhibir ahir al congrés del PPC la seva sintonia davant les retallades de Rajoy.

BARCELONA.El Govern no es fa enrere en les reivindicacions econòmiques per a Catalunya i està disposat a fer un pols amb la Moncloa. El PP de Mariano Rajoy s'adona que l'opció sobiranista està més viva i és més seriosa que mai, i és conscient de la capacitat que té Catalunya de desestabilitzar políticament l'Estat. Per això, ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va trepitjar Barcelona amb la pipa de la pau i va demanar arraconar les diferències per anar de la mà en la sortida de la crisi. Però mentre la vicepresidenta intentava apagar focs, la crescuda líder dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho, va dilapidar el to conciliador plantant cara a "l'agenda separatista" de CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cooperació, unió, entesa... La vicepresidenta va farcir la seva intervenció en el 13è congrés dels populars catalans de bones paraules per estendre la mà i rebaixar la tensió amb el govern d'Artur Mas. "Hem de treballar units llimant diferències i buscant punts de trobada", va proclamar Sáenz de Santamaría, que va fer una crida a la "responsabilitat" a CiU perquè, en comptes de posar "obstacles" al camí de la recuperació, doni el vistiplau a l'agenda reformista de Rajoy. La mà dreta del president espanyol fins i tot va gosar dir, davant el líder convergent Oriol Pujol, que la mirava amb escepticisme, que el govern espanyol "està bolcat en Catalunya" i que la Generalitat té tot el seu "suport financer, polític i econòmic".

En aquest sentit, va destacar el pla de pagament a proveïdors que ha impulsat el govern espanyol perquè les comunitats liquidin les factures, eludint, això sí, que aquest préstec es fa amb un interès del 5%. "Això és injectar liquiditat a l'economia", va assegurar Sáenz de Santamaría. A més, fonts populars van confirmar ahir la intenció del govern espanyol d'evitar la suspensió de pagaments d'algunes autonomies amb l'emissió, en les pròximes setmanes, d' hispabons per un valor de 30.000 milions d'euros, tal com va publicar ahir El Mundo .

"Falsos messies" del pacte fiscal

Però si bé la vicepresidenta va modelar el seu discurs amb cautela per no trepitjar cap ull de poll, Sánchez-Camacho, que se sent més forta que mai després de renovar el seu lideratge al PP català amb un 92% dels vots, va carregar contra "els falsos messies" del Govern que proclamen que amb el pacte fiscal "tot s'arreglarà". A més, va acusar Mas d'amagar rere aquesta reivindicació una "agenda separatista" que repercuteix directament en les butxaques dels ciutadans. "Tenim les empreses públiques més cares d'Espanya, més ambaixades a l'exterior que ningú i subvencions identitàries que no són prioritat per als catalans. Tot això té un cost econòmic i social", va dir Camacho.

La líder popular va exhibir múscul davant la seva militància i va deixar ben clar que, després de passar de la "marginalitat" a l'epicentre de la política catalana, el seu pròxim repte és arrabassar alcaldies al PSC i CiU per ser partit de govern en almenys "el triple" de municipis d'on ja ho és. "Preneu nota, som aquí per tornar a donar la sorpresa", va avisar Camacho als seus adversaris polítics. La presidenta popular combinarà a partir d'ara la seva activitat parlamentària amb una agenda per pentinar el territori i aconseguir "conquerir" els "orfes" que han deixat un PSC "sense rumb" i una CDC "radicalitzada".

Amb senyera i sense 'Els segadors'

I la voluntat conqueridora de Camacho estarà acompanyada per aquesta nova estètica catalanista que no abandona l'arrelat caràcter espanyolista del partit. "Defensem la singularitat catalana que permeti la vertebració del projecte comú: Espanya", va dir la popular catalana, que va fer referència a l'autonomisme diferencial que han avalat els compromissaris del seu partit com una fórmula de refermar-se en el projecte de l'estat de les autonomies. I és que per molt que el PP es posi la senyera en el logotip, tot es queda en un miratge quan ni tan sols és capaç d'acabar un congrés amb el cant d' Els segadors . Val a dir que els seus companys valencians sí que ho fan amb el seu propi himne.

stats