Política 14/02/2012

Salou es planta davant la proposta de CiU de mantenir a parts iguals amb Vila-seca els ingressos per Port Aventura

L'alcalde Pere Granados sosté que és una ''violació radical i absoluta dels drets en l'autonomia local'', opina que a Salou li pertoquen un 57% dels ingressos

Acn
3 min

SalouRebuig unànime a Salou (Tarragonès) per l'esmena que el grup de CiU ha incorporat a la Llei d'acompanyament als pressupostos del 2012 i que ''imposa'' mantenir les mateixes condicions de retribució fiscal, de forma indefinida, en el Consorci del Centre Recreatiu Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou. L'alcalde Pere Granados ha dit que aquesta esmena és una ''violació radical i absoluta dels drets de l'autonomia local perquè vulnera l'Estatut d'Autonomia, la Constitució i la Carta Europea d'Autonomia Local." Granados ha lamentat que Vila-seca hagi recorregut a ''un decretazo'' en un sistema democràtic i ha carregat contra la falta de respecte pel municipi, tot i les reiterades ofertes de negociació. Granados, que ha defensat en tot moment la continuïtat del Consorci però amb la fiscalitat justa que toca a cada municipi i no al 50% com es fa fins ara, ha assegurat no entendre el posicionament de Vila-seca i ha dit que es tracta d'una qüestió "únicament política''.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Fins on faci falta"

Amb tot, l'alcalde ha dit que el consistori treballarà per seguir defensant els interessos de la capital de la Costa Daurada i arribarà "fins on faci falta", perquè sigui d'aquesta manera. Granados ha detallat que d'aprovar-se l'esmena, l'Ajuntament no podrà denunciar el consorci com tenia previst. Tot i així, sí que es treballarà per impugnar l'acta administrativa. En aquest sentit, ha anunciat que "ja s'està estudiant la possibilitat de presentar un contenciós administratiu en cas que prosperi l'esmena".

Tot i aquestes diferències, el batlle ha assegurat que Salou serà ''institucionalment correcte i responsable amb la seva actitud'' vers el municipi veí.

Durant l'atenció als mitjans de comunicació, Granados ha recordat que hi ha diferents maneres d'entendre la nova proporcionalitat del que ha de rebre cada municipi. Per extensió de terreny, Salou hauria de rebre el 57% mentre que Vila-seca hauria de percebre el 43%. Tot i així, aquests percentatges varien en el cas la nova distribució es fes pels serveis que recauen en cada un dels municipis. Així, un 93% del sector comercial està en terrenys de Salou, mentre que del Parc temàtic hi ha un 30% i del sector ressort un 70%.

Unitat màxima

Minuts després de la una del migdia, s'ha iniciat un ple extraordinari a l'Ajuntament de Salou per rebutjar i demanar que es quedi sense efecte l'esmena presentada pel grup parlamentari de CiU a la Llei d'acompanyament als pressupostos. Amb una clara vocació a favor del municipi i sense diferències entre els diferents grups municipals, tots han votat favorablement. De fet, en l'explicació de vot tots els portaveus han coincidit en assegurar que es tracta d'una ''usurpació, una censura i un atac als drets històrics de Salou tot i la continua generositat del municipi".

La moció votada per unanimitat recull respecte del CRT que "estem d'acord amb la seva continuïtat com a òrgan vàlid per prosseguir la implantació i el desenvolupament d'aquest important projecte i la seva inversió turística". Per tot plegat, i "davant la inconstitucionalitat i la il·legalitat de l'esmentada disposició addicional, que viola l'autonomia municipal i els drets fiscals del municipi de Salou, se sol·licita a tots els grups polítics del Parlament de Catalunya que demanin deixar sense efecte i la seva no aprovació de l'esmena número 51, que inclou una disposició addicional sobre la pròrroga del Consorci del CRT", a més ha afegit que per part de Salou s'han fet propostes de nova fiscalitat que no han estat considerades pel govern de la Generalitat.

La proposta aprovada aquest dimarts serà enviada al delegat del Govern, Joaquim Nin, als grups parlamentaris, al president de la Generalitat, Artur Mas, i a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

El delegat del Govern a Tarragona i l'Ajuntament de Vila-seca han declinat, pel moment, fer declaracions.

Vint anys de Consorci al 50%

L'any 1991 i amb l'objectiu d'assegurar una inversió turística important a l'economia del territori es va crear el Consorci Intermunicipal de Vila-seca i Salou -presidit per la Generalitat- amb la finalitat de gestionar de manera compartida el planejament urbanístic, econòmic i tributari del que genera el complex del parc temàtic PortAventura.

stats