PRIMÀRIES ICV
Política 14/11/2013

Salvador Milà defensa que "Europa no pot desentendre's del procés sobiranista" si es fa democràticament

L'exconseller presenta la seva candidatura per ser cap de llista d'ICV a les eleccions europees i aposta per una "transformació profunda" de la UE

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl diputat i exconseller d'ICV Salvador Milà ha presentat aquest dijous la seva precandidatura a liderar la llista de les europees dels ecosocialistes en un procés que l'enfrontarà amb l'altre precandidat, el jove diplomàtic Ernest Urtasun. Durant la roda de premsa, en la que ha avançat que ja disposa de més de 100 avals –el doble del necessari per ser candidat–, ha apostat perquè els eurodiputats catalans exigeixin "que la Unió Europea (UE) supervisi les actuacions antidemocràtiques de l'estat espanyol", com ho va fer respecte altres actuacions d'estats com Hongria que han atemptat contra els principis democràtics. "Si Catalunya fa un procés democràtic i participatiu, Europa no es pot desentendre del procés", ha avisat Milà, que reclama recórrer a "instàncies europees i fins i tot al Tribunal Europeu dels Drets Humans" si l'Estat prohibeix la consulta. "Si Catalunya optés per la independència, no quedaria fora de la Unió Europea", ha insistit l'exconseller, que ha apel·lat al cas d'Escòcia, i ha afirmat que llavors s'obriria un procés de negociació amb l'Estat i amb Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, l'exconseller ha assegurat que "s'obre una etapa decisiva" a la UE i ha denunciat que "les actuals polítiques socials i ambientals ens estan portant a la ruïna econòmica", motiu pel qual ha apostat per una "transformació profunda" de les institucions comunitàries. Tot i això, ha matisat: "El problema no és la UE, sinó qui hi mana i qui en dicta les polítiques". "Em proposo canviar-ho tot radicalment", ha afegit, tot i que ha assegurat que també han arribat "bones notícies" de Brussel·les referents a les hipoteques, les preferents o als problemes ambientals.

Àmplia aliança d'esquerres

En aquest sentit, l'exconseller ha apostat per constituir una "àmplia aliança d'esquerres i ecologista amb moviments socials i sindicats" i, en base a això, participar en la "fase de forta mobilització europea" que preveu. Així, reclama constituir un contrapès "conjuntament amb els països del sud i del centre" i insta als socialistes europeus a "renunciar a les polítiques d'austeritat".

Sigui com sigui, Milà celebra que hi ha hagi dos candidats a les primàries. "És desitjable que els dos tinguem els avals", ha aplaudit, i ha assenyalat que "no hi ha una confrontació, sinó un enriquiment mutu". "Conec la majoria de problemàtiques socials i mediambientals d'arreu de Catalunya", ha apuntat com a aval arran de la seva experiència com a conseller.

stats