Política 22/10/2020

Sàmper parlarà amb Marlaska perquè la Fiscalia actuï contra Baena i De los Cobos

Cunillera evita criticar els informes sobre l'1-O, però diu que la Guàrdia Civil obrirà una "reflexió interna"

Ara
2 min
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaL'Audiència Nacional va desacreditar els testimonis del tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena i del coronel Diego Pérez de los Cobos perquè va considerar que la seva descripció sobre el referèndum de l'1-O no s'ajustava "a la realitat". Un fet que per al conseller d'Interior, Miquel Sàmper, demostra que són "testimonis falsos" i que van generar "un relat arreu que [els Mossos] no feien bé la seva feina". En aquest sentit, Sàmper creu que com a conseller té l'obligació d'estudiar accions contra Baena i De los Cobos, però també considera que qui les hauria d'emprendre d'ofici és la Fiscalia. Per això ha explicat que li traslladarà aquesta petició al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En qualsevol país modern, qui hauria de dir que han mentit és la mateixa Fiscalia", ha afirmat en una entrevista a RAC1. Sàmper ha explicat que donaran "temps" al ministeri públic perquè faci "la seva feina", però ha assegurat que paral·lelament parlarà amb Marlaska, de qui creu que "ho portarà a un terreny molt jurídic". "Tinc l'obligació, mentre sigui conseller, de defensar l'honorabilitat i prestigi dels Mossos", ha reblat.

En l'entrevista, Sàmper també ha explicat que el primer dia d'arribar al departament va trucar al major dels Mossos Josep Lluís Trapero per demanar-li com es plantejava el seu futur laboral en el cas que fos absolt. Segons Sàmper, el major li va dir que no era el moment de parlar-ne i que si arribava aquest escenari necessitaria un temps per pensar-s'ho. Amb l'absolució de Trapero, el conseller li va traslladar que "la sentència permetia restituir" la "irregularitat" que hi havia hagut al destituir-lo. En el cas de la intendent Teresa Laplana, el conseller ha explicat que vol tornar a incorporar-se al cos, una voluntat que ell facilitarà.

Qui no ha volgut entrar a valorar els informes de la Guàrdia Civil o els testimonis de Baena i De los Cobos ha estat la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. En una entrevista a TV3, ha evitat entrar en conflicte amb el cos armat, però ha assegurat que no té cap dubte que la Guàrdia Civil obrirà una reflexió. "La Guàrdia Civil farà les seves reflexions internes", ha afirmat després de posar en valor la seva feina. De tota manera, Cunillera ha afegit que ella no els demanarà que facin aquesta reflexió perquè ha assegurat que no cal, ja que és un cos "molt autoexigent".

Melero creu que la sentència facilita els indults

Per la seva banda, l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, considera que la sentència absolutòria d'ahir a l'excúpula dels Mossos d'Esquadra posa més fàcil al govern espanyol poder concedir els indults als presos polítics. En una entrevista a RAC1, Melero ha recordat que una de les consideracions per donar l'indult és "l'equitat".

L'advocat s'ha mostrat satisfet per la sentència, tot i tenir una sensació de "barreja entre alegria i amargor". "És una certa victòria pòstuma", ha afirmat. Amb tot, ha criticat que pels mateixos fets i proves el Suprem dictés una sentència condemnatòria. "A Espanya pots ser condemnat o absolt per uns mateixos fets i proves", ha criticat. Melero ha explicat que estudiarà si presenta un "incident" al Suprem per la condemna de Joaquim Forn i si presenta un recurs extraordinari de revisió de la sentència.

stats