Política 22/10/2020

Sàmper avisa que la pandèmia "pot aturar les eleccions" si no es pot garantir el dret a vot

El conseller d'Interior demana un informe al Síndic per "preservar" el dret a vot

Ara
2 min
El cap de llista de CiU a Terrassa, Miquel Sàmper, i el número 2 Dani Nart / ACN

BarcelonaLa pandèmia del coronavirus obligarà el Govern a adaptar tots els mecanismes electorals per garantir el dret a vot a la ciutadania. Els departaments de Presidència i d'Exteriors ja han començat a elaborar els seus informes per posar per escrit les mesures que s'hauran de prendre per celebrar unes eleccions el 14 de febrer que estaran marcades per la pandèmia. Amb tot, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha avisat que la pandèmia "pot aturar les eleccions" si no es pot garantir el dret a vot per a tothom. Fa uns mesos, a l'estiu, la consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar que eren factibles unes eleccions en plena pandèmia.

"S'ha de garantir a tothom que pugui votar, que no hi hagi ni una mínima disminució del dret de sufragi actiu", ha afirmat Sàmper en una entrevista a RAC1. Per això, als dos informes que s'estan preparant s'hi afegirà el que el departament d'Interior ha demanat al Síndic de Greuges, tal com ha anunciat aquest dijous Sàmper. L'objectiu és que Rafael Ribó exposi el que es requereix per "preservar el dret de sufragi actiu i si la pandèmia el pot limitar". "Només que es limiti un 1%, les eleccions estarien viciades", ha avisat.

Ara bé, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha intentat esvair dubtes i ha assegurat que la voluntat de l'executiu és que el 14 de febrer se celebrin eleccions al Parlament: "És el que toca". Aragonès ha indicat que "l'obligació" del Govern és estar "preparats" pels diferents escenaris que puguin sorgir derivats de la pandèmia i ha afegit que si s'han de prendre decisions, es prendran "en consens amb els grups parlamentaris". En aquest sentit, ha afegit que el Govern està treballant perquè les eleccions es puguin fer en el context de pandèmia "més baix", i que per això, "és important reduir els contagis".

D'entrada, els canvis que preveu el Govern per poder votar el 14 de febrer són l'ús obligatori de mascareta quirúrgica i del gel hidroalcohòlic, a més de crear circuits d'entrada i de sortida als centres de votació per evitar el contacte entre els votants. La Generalitat també buscarà la manera de facilitar que els electors votin sense trepitjar el col·legi amb l’objectiu final d’evitar aglomeracions i desplaçaments.

En aquest sentit, ahir la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va explicar en roda de premsa que estan estudiant si val modificar la llei electoral per tirar endavant aquesta mesura. "Veurem en funció de com evolucioni la pandèmia en quins escenaris ens trobem", va afirmar. Budó va insistir que el Govern treballa per "garantir que tothom pugui tenir dret a vot" i fer-ho amb "totes les condicions sanitàries d'higiene i protecció".

stats