Política 07/10/2013

Sánchez-Camacho planteja davant la cúpula del PP un finançament especial per a Catalunya

La líder dels populars catalans defensa limitar la solidaritat, que es respecti el principi d'ordinalitat i que els ajuts siguin finalistes, com a la UE

Ara
2 min
UN PROTAGONISME QUE NO ES TRADUEIX EN CONTRAPARTIDES Un cop Mariano Rajoy es va apoderar de la Moncloa, Alícia Sánchez-Camacho es va erigir com a interlocutora entre la societat catalana i l'executiu espanyol i es va comprometre a reivindicar els deutes que l'Estat té amb Catalunya. A l'hora de la veritat, s'ha hagut de resignar amb les limitacions d'una caixa que ha de prioritzar.

BarcelonaLa presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, assisteix avui a l'anomenada reunió de 'maitines' de la cúpula popular dels dilluns a la seu del carrer Gènova de Madrid per plantejar la seva proposta per aturar el sobiranisme a Catalunya, i es tracta d'un model de finançament especial per a Catalunya dins de la Lofca. Sánchez-Camacho reclama "límits" a la solidaritat i que es respecti el principi d'ordinalitat –que les comunitats no perdin posicions en recursos per càpita un cop distribuïda la solidaritat– tal com apareix a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Els populars catalans també reclamen que els ajuts a la autonomies siguin finalistes, com a la UE. És una proposta a mig camí entre el sistema actual i el pacte fiscal proposat per Mas, que Rajoy va rebutjar i que venia a ser un concert econòmic basc però amb el compromís d'una quota de solidaritat més gran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez-Camacho ha explicat davant els periodistes que l'esperaven a la porta que es tracta d'un model de finançament "emmarcat dins el règim comú per a tots els espanyols però que garanteixi a comunitats com Catalunya un millor finançament". La proposta del PP català passa per "garantir la solidaritat però limitant-la, i fer que comunitats autònomes com Catalunya no hagin de pagar més impostos que altres comunitats que reben els fons", ha sentenciat la presidenta del PP a Catalunya.

A més, la líder dels populars a Catalunya no s'ha mostrat preocupada per la reacció que pugui generar el seu plantejament en el si del PP i ha dit que "en aquests moments hem d'actuar tots amb responsabilitat i el PP ha de ser el partit que doni una solució i una alternativa davant aquells que volen trencar Espanya". Per aquest motiu, ha afegit, "proposem revisar profundament el model de finançament per a tots els espanyols, però també per donar satisfacció a Catalunya".

A primera hora del matí, en una entrevista a la cadena Ser Sánchez-Camacho ha assegurat que Mariano Rajoy ja té la proposta i que "l'està analitzant molt seriosament". Ha admès, però, que no li ha donat el sí. En l'entrevista, la presidenta del PP català també ha evitat especular sobre les possibles reticències que podria generar el seu pla entre els 'barons' del PP, els presidents autonòmics. Camacho també ha volgut distanciar-se de l'anomenada tercera via que defensa Duran per aturar el procés independentista i que ja ha rebut el suport del primer secretari del PSC, Pere Navarro.

El PP de Camacho impulsa un tripartit antisobiranista

En paral·lel a la proposta plantejada davant la cúpula de Gènova, davant l'onada sobiranista i els esforços unitaris dels partits favorables a l'estat propi, tal com publica avui l'ARA, el PP d'Alícia Sánchez-Camacho vol teixir una alternativa transversal en defensa de la unitat d'Espanya. L'estratègia és buscar un acostament a Ciutadans i PSC, però sense que requereixi tocar la Constitució. "Un tripartit del PP amb Ciutadans i el PSC és el camí per construir l'alternativa", assegura un dirigent dels populars catalans consultat per l'ARA.

stats