Política 16/12/2020

Sánchez i Casado acaben el primer any de legislatura tal com la van començar

L'última compareixença del president espanyol al Congrés el 2020 evidencia el bloqueig institucional

Mariona Ferrer I Fornells / Anna Mascaró
3 min
El líder del PP, Pablo Casado, durant el que pot ser l'últim ple d'aquest 2020 al Congrés.

Madrid / Barcelona"Quina porrusalda de debat! Cadascú hi posa l'ingredient que vol". El diputat del PNB al Congrés Aitor Esteban utilitzava un símil culinari per explicar la barreja de temes que s'han tractat aquest dimecres al Congrés. L'objectiu del que podria ser l'últim ple del 2020 –tot dependrà de si el Senat esmena els pressupostos– era la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per retre comptes de l'aplicació de l'estat d'alarma i dels últims consells europeus en un context de pandèmia, però s'ha convertit en una nova picabaralla entre partits per fer balanç del primer any de legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PP, Pablo Casado, ha pujat a la tribuna d'oradors del Congrés sense papers i ha deixat anar una cascada de retrets contra Sánchez. Des de criticar-lo per no haver defensat que Nadal és la festa de Jesús sinó de "l'afecte", fins a acabar augurant, igual que en el discurs d'investidura del socialista, que no podrà governar perquè "només li interessa el poder". Per al cap de l'oposició, que la Moncloa hagi aconseguit aprovar uns pressupostos generals de l'Estat per al 2021 i lleis de caràcter social que són "innecessàries", com la reforma educativa o la de l'eutanàsia que avalarà dijous el Congrés, no és suficient. "Això no és un estat d'alarma, és una alarma d'estat", ha etzibat.

Cap acord sobre el CGPJ

El debat, doncs, ha constatat el bloqueig total entre el PP i el PSOE malgrat la pandèmia i la greu crisi econòmica que se'n deriva. Sánchez i Casado acaben el primer any de legislatura tal com el van començar. Si en la primera reunió el febrer a la Moncloa van certificar que no hi havia cap possibilitat d'acord per renovar els òrgans constitucionals, la trucada d'aquest dimarts va servir per certificar que el desacord continua. I fins i tot s'ha incrementat, amb el líder del PP elevant cada cop més el preu per arribar a un acord. El vicepresident espanyol i cap de files de Podem, Pablo Iglesias, ha reclamat per Twitter en ple debat al Congrés que, constatat el cop de porta de Casado, torni a posar-se en marxa la reforma per canviar les majories per a l'elecció de vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Una reforma que el PSOE de moment no vol reactivar.

El debat ha continuat durant set llargues hores amb un únic anunci sense gaire concrecions: el plantejament de Sánchez d'endurir les restriccions del pla de Nadal davant l'increment de contagis. Casado i el líder de Vox, Santiago Abascal, s'han fet la competència en el discurs xenòfob. El cap de l'oposició ha demanat que, abans de parlar d'enviar les vacunes que sobren a l'Àfrica, "es facin bé les coses a Espanya", mentre que el diputat d'extrema dreta ha demanat una "Europa que protegeixi primer els europeus". Però tots dos han seguit amb una mateixa idea: que el govern actual és il·legítim. Els populars no reclamen tornar a les urnes immediatament, però sí que ho ha exigit Abascal.

Qui ha tornat a sumar aquest dimecres en el bloc de la triple dreta –que en la investidura passada era un bloc monolític– ha sigut la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha marcat distàncies de ple amb Sánchez i ha criticat el seu "triomfalisme insultant" amb la gestió de la pandèmia. Ja en la sessió de control, quan el president espanyol i Casado han protagonitzat un nou cara a cara, el socialista ha retret al cap de l'oposició que "acabi l'any tal com el van començar: no reconeixent el resultat" de les urnes. "No s'han assabentat de res", ha dit al seu torn la vicepresidenta segona, Carmen Calvo, emfatitzant el seu discurs andalús.

stats