30/04/2016

Sánchez desafia Díaz i manté Madina en un lloc secundari a la candidatura

2 min
Sánchez desafia Díaz i manté Madina en un lloc secundari a la candidatura

MadridPlantar cara al poder andalús

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ni els dos llocs que han quedat vacants a la llista de Madrid pel trasllat de Meritxell Batet a Barcelona i la renúncia d’Irene Lozano, ni la petició explícita de la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, serviran perquè Eduardo Madina millori la seva posició a la candidatura del PSOE per Madrid. El secretari general, Pedro Sánchez, va afirmar ahir en una entrevista a Antena 3 que oferirà a Madina repetir en el número set de la candidatura i es va mostrar convençut que serà diputat perquè el partit “millorarà” resultats a la capital. Madina, que va rivalitzar per la secretaria general amb Sánchez quan aquest tenia el suport de Díaz i Andalusia, ja va ser arraconat el 20-D i el mal resultat del PSOE va deixar-lo fora del Congrés. Amb la seva decisió, Sánchez planta cara a Díaz, que els últims dies havia demanat per a Madina “un lloc destacat” perquè tenir-lo és un “luxe”. Ahir dirigents andalusos s’expressaven en la mateixa línia i ella exigia un “esforç” a les llistes per combinar “talent i cohesió” mentre cridava Sánchez a rectificar. Quan algú no obté, va dir, “la confiança dels ciutadans” (el PSOE va aconseguir només 90 dels 350 escons del Congrés) el que ha de fer és “autocrítica i prendre’n nota” per millorar.

Tenia coll avall no repetir

Madina tenia coll avall no repetir a les llistes. De fet, el 20-D ja ho va fer per compromís, segons havia donat a entendre. Ara considera que l’opció més segura per rellevar Sánchez (ni ell ni Díaz el veuen amb opcions reals de ser president el 26-J i, per tant, de seguir al capdavant del partit) és la presidenta andalusa, tot i que tampoc està entusiasmat amb la seva figura. Si fos diputat, ella li podria confiar el lideratge del grup parlamentari, tot i que anteriorment havia qüestionat el tarannà esquerranós i federalista de Madina. En tot cas, el polític basc ha de decidir en els pròxims dies si accepta l’oferiment de Sánchez o no, que s’escuda en la seva intenció de no remoure les llistes tot i que a Madrid haurà de cobrir com a mínim dues baixes als llocs davanters.

Comitè federal i calendaris

Enmig d’aquest clima convuls, el PSOE reuneix avui el seu comitè federal per aprovar el calendari de primàries. Sánchez tem que la sacsejada a Madrid i Barcelona es traslladi a altres llistes provincials.

stats