Política 09/10/2017

El PSOE donarà suport a la resposta de l'Estat si hi ha una DUI

Iceta assegura que el PSC compartirà "anàlisi" i "decisions" amb Ferraz

Marc Toro
3 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest dilluns a la roda de premsa conjunta a la seu dels socialistes catalans

Barcelona"Una DUI no té cabuda en cap estat social i de dret. I per tant, de la mateixa manera que oferim la mà per dialogar, també donarem suport a la resposta de l’estat de dret davant qualsevol intent de trencament unilateral". Amb aquestes paraules s'ha expressat aquest dilluns el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en referència a la possibilitat que aquest dimarts es faci una declaració unilateral d'independència al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que ha evitat referir-se directament a l'aplicació del 155 –una mesura que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ja ha apuntat que s'aplicarà si hi ha DUI–, el líder socialista ha confirmat que estarà al costat de Mariano Rajoy i ha assegurat que la seva resposta en cas que es declari la independència "serà una resposta constitucional". Sánchez ha fet aquestes declaracions a la seu del PSC al carrer Nicaragua, on ha participat a la reunió extraordinària de l'executiva del partit.

"Què ha de fer la política espanyola si declaren unilateralment la independència? Què li demanarien?", ha preguntat Sánchez, i ha destacat que "l'important és que l'estat de dret ha de fer tornar a la normalitat democràtica, legal i constitucional la situació a Catalunya". Un cop això s'hagi fet, després d'una DUI o no, ha afegit que caldrà obrir el diàleg al Congrés dels Diputats, lloc on creu que s'ha de trobar la solució al conflicte entre Catalunya i l'Estat. La seva proposta, ha reiterat, és començar ja a debatre a la comissió sobre el model territorial impulsada pels socialistes a la cambra espanyola i, en "pocs mesos", iniciar un procés de reforma constitucional.

Al seu costat, Miquel Iceta ha afirmat que els socialistes catalans compartiran l'"anàlisi" i les "decisions" del PSOE després d'una eventual DUI. Sobre la possibilitat que s'apliqui una mesura com el 155, Iceta ha dit: "No podrà dir ningú que [els independentistes] no estaven avisats". En tot cas, ha demanat intentar fins a l'últim segon que no es produeixi la declaració unilateral, i ha deixat clar que el PSC no vol entrar a l'escenari del 155 "mentre hi hagi la menor oportunitat d’evitar-lo". "No ens volem posar la bena abans de la ferida", ha insistit Iceta, que ha demanat a Puigdemont que, "per patriotisme i en defensa de l'interès dels catalans i les institucions d'autogovern, s’abstingui demà de fer una DUI en directe, en diferit o simbòlica".

Dirigents del PSC han expressat aquestes últimes setmanes la seva inquietud per la possibilitat que el PSOE doni suport a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Membres de l'executiva i alcaldes ho han arribat fins i tot a traslladar a Iceta, i han deixat clar que els costaria o no podrien defensar una mesura com aquesta. L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, fins i tot ha assegurat que si el PSC avala la intervenció de l'autonomia deixarà el partit i, en conseqüència, l'alcaldia.

"Som a temps d'encarrilar la crisi"

Iceta, que ha tret pit pel fet que el recurs d'empara del PSC al Tribunal Constitucional aconseguís suspendre el ple del Parlament previst per a aquest dilluns, ha retret al Govern que el Procés ha produït "una gran divisió" i una "inestabilitat econòmica de cavall", i ha recordat que "Europa ens ha dit que fora de l'estat de dret no hi ha res". "Volem que tornin com més aviat millor. Pensin en el conjunt del país, en els catalans, i pensin que aquest país té futur", ha acabat dient a les forces independentistes. Iceta ha confirmat, així mateix, que si aquest dimarts es fa algun tipus de votació al Parlament sobre la DUI, els diputats del PSC no hi participaran i la recorreran al TC.

Sánchez no s'ha estat de referir-se a les manifestacions d'aquest cap de setmana, convençut que han reflectit molt bé "el sentit de molta gent sobre com resoldre aquesta crisi d’estat. Ahir es va veure que el poble català no és un, que en són molts, que Catalunya no és una, que en són moltes", ha dit, i ha instat el Govern a escoltar el carrer. En aquest sentit, ha volgut llançar un missatge "d'esperança" a la societat catalana i espanyola: "Som a temps d’encarrilar des del punt de vista racional i polític aquesta crisi, amb la paraula i a través de les institucions. I som a temps de fer-ho si som generosos".

stats