Política 13/01/2021

Sánchez obvia l'avís de Lesmes i el Congrés tramitarà de forma exprés la reforma del CGPJ

L'objectiu és que l'òrgan de govern dels jutges no faci nomenaments amb el mandat caducat

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Carlos Lesmes, president del Suprem i del CGPJ / EFE

MadridNou capítol en el xoc obert entre el govern de Pedro Sánchez i el president del Consell General del Poder Judicial, el conservador Carlos Lesmes, amb el mandat caducat des de fa més de dos anys. Enmig d'una nova crisi oberta pel nou veto socialista –de la mà del PP i Vox– a investigar el rei emèrit, ara malgrat l'aval dels lletrats del Congrés, els PSOE i Unides Podem sí que han tancat files aquest dimecres a la mesa de la cambra baixa per tramitar de forma exprés la reforma de l'òrgan de govern dels jutges perquè no pugui fer nomenaments importants mentre estigui en funcions. Els dos partits, que tenen majoria a la mesa del Congrés, han rebutjat la petició de Lesmes de demanar un informe previ al CGPJ abans que l'hemicicle tramiti la reforma, una mesura que també havia demanat el PP.

Cal tenir en compte que el govern espanyol va decidir impulsar aquesta reforma a través d'una proposició de llei al Congrés registrada pels socialistes i el partit lila, fet que no els obliga a demanar un informe preceptiu. A mitjans de desembre, el CGPJ va enviar un toc d'atenció a la cambra instant-la a escoltar Europa, jutges i fiscals abans de reformar la llei. Al seu parer, no fer-ho incompliria el tractat de la Unió Europea, mentre que la Moncloa assegura que el bloqueig en la renovació del poder judicial justament incompleix les recomanacions de Brussel·les. En definitiva, un peix que es mossega la cua mentre passen els mesos i Lesmes continua al capdavant del CGPJ duent a terme nomenaments clau com els de magistrats de diferents sales del Tribunal Suprem, cosa que el govern espanyol considera un desafiament.

De fet, aquest dimecres el CGPJ continua amb la seva activitat fent nomenaments pendents de la cúpula judicial, amb sessions avui i demà de la comissió permanent per escoltar els aspirants a presidir les audiències provincials d'Almeria, les Balears, Ciudad Real, Cantàbria, Granada, Lleó, Navarra i Salamanca. La reforma de la llei del 1985 que regula el funcionament del CGPJ busca justament establir un règim jurídic per quan aquest organisme hagi d'estar en funcions. Proposa "limitar les decisions adoptades per un CGPJ sortit, els membres del qual han excedit el període constitucional de mandat". En aquest context, assenyala que, superat el mandat de cinc anys, l'òrgan de govern dels jutges no hauria de poder nomenar el president del Suprem, els presidents de les audiències, els Tribunals Superiors de Justícia i l'Audiència Nacional, així com els presidents de sala o els magistrats del Suprem o del Constitucional.

La tensió entre el govern de Sánchez i el CGPJ ja va créixer a finals del 2020, quan la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va acusar Lesmes d'"envair" la sobirania parlamentària al demanar un informe preceptiu. Avui el PSOE i Unides Podem han anat junts a l'hora de tramitar amb urgència aquesta reforma, que ja va superar el primer tràmit parlamentari a l'hemicicle fa poques setmanes. De totes maneres, el PSOE i Unides Podem tenen discrepàncies a l'hora d'abordar la reforma del CGPJ. El partit lila considera que caldria recuperar la polèmica reforma inicial per canviar les majories necessàries d'elecció de diferents vocals de l'òrgan de govern dels jutges a les Corts –criticada per Brussel·les– per desbloquejar l'elecció per part del PP. Els socialistes, però, s'hi oposen clarament.

stats