Política 08/01/2020

Sànchez, Rull i Turull demanen al TC que suspengui la sentència de l'1-O arran del pronunciament del TJUE

Defensen que el Suprem els havia de respectar la immunitat quan van ser elegits diputats al Congrés

Núria Orriols
3 min
Els diputats suspesos de JxCat, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull el dia de la sessió constitutiva al Congrés.

BarcelonaNova via jurídica per intentar anul·lar la sentència de l'1 d'Octubre. L'advocat de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez ha explicat aquest dimecres que van demanar al Tribunal Constitucional el 20 de desembre, l'endemà del pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Oriol Junqueras, que deixés en suspens la sentència de l'1-O cautelarment. Per quin motiu? L'advocat Jordi Pina considera que el pronunciament del TJUE sobre la immunitat d'Oriol Junqueras -operativa des del moment de la proclamació dels resultats de les eleccions europees- també és aplicable als presos que van ser parlamentaris del Congrés de Diputats, malgrat que en el seu moment el Suprem va interpretar que no era calia demanar permís a la cambra espanyola per seguir el procediment en el moment que ja s'havia iniciat el judici oral, ni tampoc aixecar les mesures cautelars decretant la fi de la presó provisional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Se'ls havia d'haver deixat en llibertat i haver demanat el suplicatori al Congrés", ha dit l'advocat Jordi Pina en roda de premsa, que considera que com que el Suprem no va respectar els seus drets el judici és nul i, per tant, també la sentència. Per aconseguir aquests efectes han demanat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional sol·licitant que arribi a la mateixa conclusió que el TJUE i, a més, que prengui mesures cautelars suspenent l'efecte de la sentència fins que no resolgui el fons de la qüestió. És a dir, mentre analitza si realment el fet de no haver demanat suplicatori implicava la nul·litat del judici de l'1-O.

Jordi Pina creu que la sentència del TJUE també es pot aplicar als parlamentaris espanyols i, per tant, als diputats presos que van ser escollits en les eleccions espanyoles del 28 d'abril: Turull, Rull, Sànchez i també el mateix Junqueras i l'exsenador Raül Romeva. Segons el seu parer, no es pot aplicar la immunitat d'una manera en el cas dels eurodiputats i d'una altra en el dels diputats estatals.

Durant el judici, el Tribunal Suprem va concedir un permís als presos elegits diputats per anar a recollir l'acta al Congrés, però va interpretar que ja no tenien immunitat parlamentària i que no calia demanar un permís a la cambra espanyola per continuar el procediment. Segons l'alt tribunal, la immunitat parlamentària només s'aplica durant la instrucció i fins a l'obertura del judici oral. Una interpretació que ha desmentit el TJUE, que ha dictaminat que Junqueras tenia immunitat el 13 de juny i se l'havia d'haver deixat en llibertat, un cop el judici ja s'havia acabat.

Sànchez demanarà el primer permís penitenciari la setmana que ve

Jordi Pina també ha comentat els esdeveniments de la setmana que ve. Jordi Sànchez haurà complert, llavors, la quarta part de la condemna i accedirà així a la possibilitat de sol·licitar un permís penitenciari de 48 hores.

Jordi Sànchez aixecant el dit polze després de recollir les credencials de diputat al Congrés  el passat dilluns 20 de maig.

Pina ha confirmat aquest dimecres en roda de premsa que Sànchez en demanarà un al centre penitenciari de Lledoners. Ara bé, ha assegurat que durant aquest permís, si l'hi concedeixen, s'estarà amb la família i no farà actes públics. També està en la mateixa situació el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Aquesta setmana que ve el departament de Justícia també haurà de confirmar (o no) la classificació del segon grau als presos polítics, una decisió polèmica perquè en el seu moment el mateix Jordi Pina va discrepar-ne i va exigir un règim de semillibertat.

stats