Política 17/03/2016

Tsipras respon a Sánchez que no farà de mediador per forçar un govern d'esquerres a Espanya

El líder del PSOE ha coincidit amb el primer ministre grec en una trobada dels socialistes europeus a Brussel·les i li ha demanat que convenci Pablo Iglesias de formar un executiu "de canvi"

Europa Press
2 min
Alexis Tsipras i Pedro Sánchez, aquest dijous a Brussel·les.

Brussel·lesEl líder socialista i candidat a la presidència del govern del PSOE, Pedro Sánchez, ha acudit -sense èxit- al primer ministre grec, Alexis Tsipras, perquè intercedeixi davant de Podem i el convenci que "deixi de fer el joc a la dreta" i "desbloquegi" la situació a Espanya, "permetent un govern de canvi a Espanya". "Li demanaré a Tsipras que li digui a Iglesias que es posi al costat d'aquells espanyols que estan patint la crisi, la desigualtat i les polítiques d'austeritat que està practicant el PP i, en conseqüència, desbloquegi la situació i permeti un govern de canvi a Espanya", havia dit Sánchez en declaracions a la premsa abans de la cimera dels líders socialistes europeus. Allà ha amb Tspiras, aliat internacional de Podem, que ha estat convidat com a observador.

Sánchez no ha rebut la resposta que buscava. Tsipras no farà de mediador entre el PSOE i Podem per avançar en la investidura del líder socialista, segons han informat a Europa Press fonts pròximes al dirigent de Syriza. "Alexis Tsipras no trucarà a Pablo Iglesias per demanar-li que faci coses que no vol fer. No és la nostra feina ni ens pertoca convèncer ningú per participar en un govern o no", han explicat fonts pròximes al primer ministre grec. Sánchez i Tsipras han parlat "durants uns minuts" en la reunió dels líders socialistes europeus, en la qual estava convidat el dirigent de Syriza.

El líder d'En Comú Podem, Xavi Domènech, ha recomanat al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que enlloc de demanar la mediació de Tsipras, si vol aconseguir el suport de Podem trenqui el pacte amb Ciutadans, perquè és el partit d'Albert Rivera l'obstacle "real" de les negociacions per fer un govern d'esquerres. "No fa falta anar a Grècia per aconseguir un govern d'Espanya", ha dit.

En qualsevol cas, Sánchez ha retret que no ha pogut acudir a la reunió "com a president del govern" perquè "algú va pensar més en els seus interessos personals que en els interessos dels espanyols, en una referència velada a Podem i al seu líder, Pablo Iglesias, a qui ha acusat de "bloquejar" la formació de govern.

El líder del PSOE ha utilitzat la incompareixença del ministre de Defensa, Pedro Morenés, al Congrés, per pressionar Podem per formar govern, ja que és una mostra més que evidencia que "s'ha de posar fi a la interinitat política i a la ingovernabilitat del país".

Ara bé, Sánchez s'ha escapolit a l'hora de parlar de corrupció i no ha permès que els mitjans li preguntessin sobre la situació del secretari general del PSOE a Galícia, José Ramón Gómez Besteiro, imputat per deu delictes en dos causes diferents. "Venga, gràcies", ha acabat Sánchez, que no ha deixat ni formular la pregunta a la periodista.

stats