Política 03/10/2020

Sánchez "agilitzarà" l'ús del fons europeu per part de les autonomies

El president espanyol apel·la a la "unitat" enfront dels que fan "antipolítica" amb la pandèmia

Núria Rius Montaner
2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte al Fòrum La Toja, a Pontevedra.

MadridEl govern espanyol engega la maquinària per preparar el terreny de la gestió del fons europeu antipandèmia. El president del govern central, Pedro Sánchez, ha anunciat que aprovarà un reial decret per eliminar els principals "colls d'ampolla legals" perquè les administracions públiques -comunitats autònomes i ajuntaments- puguin gestionar el fons de forma "transparent, àgil i eficaç". Així ho ha dit aquest dissabte durant la clausura del segon Fòrum La Toja, a Pontevedra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem de posar en forma les administracions", ha subratllat Sánchez, que ha explicat que l'executiu pretén aprovar la normativa quan es conegui i Europa accepti el programa de recuperació espanyol. De fet, en aquest sentit Sánchez ha anunciat que dimecres vinent presentarà públicament les principals "línies mestres" del programa de recuperació que l'Estat haurà de negociar amb Brussel·les. El president espanyol ja ha avançat que els eixos del programa giraran entorn de la transformació ecològica i digital, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial. "Han de definir els projectes per a la modernització d'Espanya", ha defensat Sánchez.

Sobre els pressupostos, Sánchez ha tornar a reclamar un text que tingui "el màxim consens i suport parlamentari", encara més en un context "extraordinari" com l'actual. "No hi pot haver línies vermelles", ha dit Sánchez, a l'hora de negociar i tirar endavant uns pressuposts generals que "seran progressistes" i "de país".

El president del govern espanyol també ha avançat que convocarà les comunitats autònomes el 26 d'octubre en una nova Conferència de Presidents en què assistirà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, perquè expliqui i detalli el fons europeu contra la pandèmia, ha dit Sánchez, així com els alcaldes de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

Lleialtat per afrontar la pandèmia

"Si no hi ha salut, no hi ha economia", ha insistit, i ha reconegut que "és una de les grans lliçons d'aquesta crisi". En aquest sentit, el president ha tornat a apel·lar a la "unitat". Després d'una setmana d'estira i arronsa amb la Comunitat de Madrid, Sánchez ha fet una crida a les comunitats i als ajuntaments perquè s'afegeixin a la gestió "del que els correspon legalment" i "defensin el que considerin oportú, però amb la màxima lleialtat", ha advertit, per tal de "controlar la pandèmia".

Sánchez ha advertit que "s'enganyen els que creuen que podran treure rèdit de la pandèmia" i els ha acusat de fer "antipolítica". Al llarg del discurs ha demanat "cohesió" per "afrontar els reptes del present i el futur".

stats