Política 12/10/2019

Sánchez confia que els avisos del TC frenaran el Govern

Torra proposa mobilitzar-se “sense por” i prendre la iniciativa per fer la independència

Ot Serra
2 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ahir en roda de premsa a la seu central del partit.

Madrid“De què serveix un govern que delega totes les seves funcions en els tribunals?”, es preguntava Pedro Sánchez a finals de setembre del 2017, a les portes del referèndum, en una crítica a l’estratègia de Mariano Rajoy per frenar l’independentisme. Dos anys després, el president del govern en funcions es recepta la mateixa medicina i es vanta que el Tribunal Constitucional hagi advertit -a instàncies de la Moncloa- el president del Parlament, Roger Torrent, i els membres de la mesa de les conseqüències penals si desobeeixen les recents suspensions de les resolucions vinculades a l’autodeterminació i l’objectiu de la independència. A les portes de la sentència del judici del Procés, que implicarà penes de presó per als líders del moviment i una resposta popular encara incerta, Sánchez es mostrava ahir convençut que les amenaces del TC frenaran els possibles ànims del Govern de saltar-se la llei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Crec que després del 2017 tots n’hem après, i les institucions catalanes també”, deia el candidat del PSOE per al 10-N en les tradicionals converses entre passadissos amb periodistes al Palacio Real, en el marc de la rebuda de Felip VI als principals càrrecs institucionals de l’Estat amb motiu del Dia de la Hispanitat. Implícitament, advertia que la Generalitat ja sap el que és patir un 155 i que els dirigents independentistes ja coneixen les conseqüències d’intentar desbordar el marc legal, vist l’escenari de condemnes del Suprem que es dibuixarà en l’inici de la setmana entrant.

L’ARA ja explicava en la seva edició d’ahir que l’independentisme busca desobeir sense posar en risc les institucions, amb la incògnita de com es traduiran aquestes intencions. Quim Torra anunciava dimecres que portaria la resposta del Govern al Parlament i Torrent assegurava que no exerciria la “censura” a la cambra catalana. Ahir el president de la Generalitat, en un acte de precampanya de JxCat a Terrassa, va fer una crida a manifestar-se “pacíficament i sense por” i a prendre la iniciativa per assolir la independència, sense donar pistes dels plans de l’executiu per replicar a una sentència que en reiterades ocasions ha deixat clar que no “acatarà”.

El dret a manifestació, “garantit”

En un 12 d’octubre marcat per la resolució del Suprem, els principals partits espanyols, també Podem, van apostar per acatar el veredicte, tot i acceptar que hi hagi mobilitzacions de rebuig. Sánchez va aprofitar la jornada per publicar un vídeo d’Espanya Global a Twitter que prova d’explicar “l’Espanya de veritat”, amb tres missatge inicials gens casuals: “El nostre país és un dels estats de dret més avançats del món”, una “democràcia avançada” i “amb el grau més elevat de llibertat”. En la mateixa línia, va assegurar que la Moncloa garantirà el dret a manifestació a Catalunya i també els “drets dels que no es volen manifestar”. Tot i no esperar “disturbis”, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va advertir que cal ser “cautelosos”. Per la seva banda, el president en funcions va apuntar que l’executiu té previstos “tots els escenaris” i va subratllar que la coordinació amb els Mossos és “molt bona”.

Si bé Sánchez va acabar donant suport a Rajoy amb el 155 fa dos anys, ahir Pablo Casado va deixar clar que estarà al costat del president en funcions en “el que hagi de fer” a Catalunya si, malgrat el TC, finalment opta per intervenir.

stats