Política 27/02/2016

Sánchez demana als militants un "sí rotund" al pacte amb C's

El líder socialista vota amb la mà esquerra, "convençut" que Podem li donarà suport a la investidura. Ferraz admet que no espera una participació alta en la consulta, que no és vinculant

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha votat de bon matí en la consulta no vinculant sobre l'acord amb C's

MadridFins a les vuit del vespre gairebé 190.000 militants del PSOE estan cridats a les urnes per ratificar l'acord amb el PSOE, el primer examen a Pedro Sánchez des de la seva victòria en les primàries del partit per ser secretari general. El líder socialista ha matinat per votar. Ha apel·lat a "l'orgull" socialista i ha reclamat un "sí rotund" de les bases al pacte amb el partit d'Albert Rivera. "Estic convençut que durant la pròxima setmana hi haurà forces polítiques del canvi que donaran suport també al Congrés a aquest acord", ha assegurat Sánchez després de votar amb la mà esquerra, mirant cap a Podem, Compromís i IU, que ja han avançat que tenen previst votar 'no' en el debat d'investidura, que comença el pròxim dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ningú al PSOE dubta que el resultat a la pregunta "donarà suport als acords per conformar un govern progressista i reformista" serà 'sí', però la clau és la mobilització de les bases. Ferraz ja admet que no espera una participació alta a la consulta. Aquest serà el principal baròmetre per veure el suport de Pedro Sánchez en un moment en què el soroll de sabres torna a sonar entre els 'barons' territorials per si fracassa la investidura.

De moment, els líders territorials han aparcat avui les diferències sobre la decisió de suprimir les diputacions que inclou l'acord i han fet pinya per demanar el 'sí'. Però la presidenta andalusa, Susana Díaz, ha evitat parlar directament de la consulta durant un gran acte del PSOE andalús previ a la celebració del Dia d'Andalusia. "Andalusia necessita com més aviat millor que Espanya tingui un govern sòlid que digui que 'no' als que volen sortir del país, un govern ferm que digui 'no' als que volen deixar en paper mullat la Constitució, un govern sensible amb Pedro Sánchez de president", ha dit.

L'arma de doble tall de la consulta

La proposta de Sánchez de referendar l'acord davant de la militància va caure com una bomba durant l'últim comitè federal del PSOE. El líder socialista va voler així aparcar les guerres internes. Però ara la consulta es pot convertir en una arma de doble tall.

Sánchez ha fet tot el que li demanava Susana Díaz, la 'baronessa' que aspira a apoderar-se de Madrid. Ha relegat els partits independentistes de les negociacions, ha col·locat un 'no' rotund al referèndum en el pacte, i ha sumat amb el PSOE, igual que fa Díaz a Andalusia.

Però el sud espanyol s'aferra ara a la polèmica de les diputacions per fer campanya en contra. Díaz no ho pot fer, però ja ha mobilitzat els seus tentacles. Els socialistes presideixen un total de 18 de les 36 diputacions, i el més crític amb la proposta de suprimir-les ja ha estat el 'baró' manxec Emilio García Page. Aquest dissabte ha preferit desviar els atacs cap al partit de Pablo Iglesias. "Podem ha d'estar molt atent al que diem. Tenim la vocació de no governar a qualsevol preu, tenim límits, però també tenim la vocació d'entendre'ns", ha dit.

El pes del comitè federal

Més enllà del suport que obtingui Sánchez en la consulta, l'últim a ratificar l'acord ha de ser el comitè federal. Perquè no es pugui analitzar el suport territorial, Ferraz només difondrà al voltant de les deu del vespre el percentatge del 'sí' i el 'no', així com la participació, però a nivell del conjunt de l'Estat. Esgrimeix que el vot telemàtic –es podia votar per internet des de divendres– és una circumscripció diferent i no permet tenir resultats exactes per comunitats autònomes.

Rivera no valora la consulta

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha esquivat valorar la consulta dels socialistes, al·legant que no faran "ingerència en els altres partits i els seus processos interns". Rivera s'ha limitat a dir que espera que en el debat d'investidura es faci possible el canvi que necessita Espanya. Sí que ha enviat un missatge al líder del PP, Mariano Rajoy, a qui ha demanat que no "bloquegi" la investidura de Pedro Sánchez.

stats