Política 26/04/2016

Sánchez acusa Podem d'haver "traït" l'objectiu amb què va néixer

El líder del PSOE admet al rei el seu fracàs en l'intent de formar govern i no ho tornarà a provar. Afirma que el canvi "no podia passar pels independentistes" i que a Podem ha guanyat "l'ala dura"

Ferran Casas
2 min
Pedro Sánchez s'ha reunit aquesta tarda amb Felip VI

MadridEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha traslladat avui al rei Felip VI que la repetició d'eleccions és inevitable per culpa del "bloc de bloqueig" que formen Pablo Iglesias i Mariano Rajoy. "Li he dit que no tinc prou vots i ni puc ni he de sotmetre’m a nova investidura. No puc guanyar el bloc del bloqueig i per desgràcia anem a noves eleccions", ha lamentat en una roda de premsa farcida de retrets a Podem. "Han traït l'objectiu pel qual van néixer", ha lamentat en referència a la seva negativa a sumar-se a l'acord entre el PSOE i C's.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha dit que se sent "fort" per afrontar les noves eleccions i que després d'aquestes prosperarà la fórmula de "govern dels millors" amb un govern del PSOE i independents propers a Podem i C’s. "El canvi s’ajorna dos mesos però arribarà", ha afirmat. Sánchez ha lamentat que Iglesias "mai ha volgut pactar amb el PSOE" i que s'ha dedicat a criticar el PSOE en lloc de buscar acords: "Jo he dedicat tots els esforços a un govern de canvi i hi ha hagut qui ha representat i aparentat i la ciutadania els jutjarà", ha indicat. El seu diagnòstic és que "l'ala dura" ("la d'Iglesias i Monedero") ha guanyat la "tova", que representa Íñigo Errejón. Podem és per a ell un partit que prefereix ser oposició i que ha tingut por d'una negociació real "perquè pensa que viu millor amb Rajoy".

El líder del PSOE ha defensat el govern de canvi i ha explicat que aquest necessitava C's: "El canvi no podia ser amb els independentistes", ha sancionat.

Les úniques bones paraules de Sánchez dirigides a l'entorn de Podemos han estat per a Compromís i la seva oferta d'última hora: "graeixo a compromís la seva proposta. Acceptem 27 propostes i n'hi ha tres que les matisem", ha dit Sánchez. Tot i això, la negativa a entendre's amb Podemos i a prescindir de Ciutadans impossibiliten el pacte.

Compromís ha rebut el fracàs de la seva proposta amb crítiques al PSOE, però no es resigna a donar per morta l'oferta. "Han tancat totes les portes. I ho dic amb pena. La meitat de la roda de premsa [de Sánchez] l'ha dedicat a intentar dir qui tenia la culpa de no arribar a aquest acord", ha lamentat Joan Baldoví.

El portaveu de Compromís ha demanat al PSOE que recapaciti i s'obri a negociar un pacte de govern: "Han buscat excuses per trencar aquest acord, i nosaltres llencem una proposta. Queden hores, i des d'aquí emplaço a Pedro Sánchez i el seu equip negociador a que ens truquin i que intentem un últim esforç". Una mà estesa que contrasta amb les crítiques que Baldoví ha dirigit al socialista, acusant-lo de "malinterpretar" les seves paraules.

stats