Política 03/07/2019

Tres setmanes per desfer el nus

Batet fixa el 22 de juliol com a data per a la investidura de Sánchez, que no té els suports necessaris

Dani Sánchez Ugart
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la seva arribada a la cimera de líders europeus a Brussel·les

MadridLa presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va fixar ahir per al 22 i el 23 de juliol la data del debat d’investidura de Pedro Sánchez. Després de parlar per telèfon amb el candidat socialista, designat per Felip VI per intentar ser investit i que era a Brussel·les immers en les negociacions per triar els nous càrrecs comunitaris, la presidenta va decidir establir aquesta data, que dona encara tres setmanes al president espanyol en funcions per intentar travar un acord, que de moment sembla lluny.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Batet va traslladar als grups parlamentaris la data escollida, mentre que el president espanyol va anunciar la seva intenció d’iniciar una nova ronda de consultes amb els líders dels grans partits espanyols la setmana que ve. Serà la tercera des que va ser designat per Felip VI com a candidat a la presidència. La primera va ser just després d’aquest fet i la segona, unes setmanes després i de manera secreta, tot i que les trobades -només amb Pablo Casado i Pablo Iglesias, perquè Albert Rivera va declinar la invitació- van acabar filtrades a la premsa. El líder de Ciutadans ja va anunciar ahir que no té cap intenció d’assistir a aquesta nova ronda, i va instar Sánchez a negociar amb Podem i els nacionalistes, que segons ell són els seus socis naturals. El dirigent taronja va reiterar el seu no al president espanyol i va tornar a rebutjar la pressió mediàtica i política perquè canviï la seva posició i s’obri a una entesa amb el PSOE, que de moment ja li ha costat una crisi interna.

Ara per ara, Sánchez només té garantits els suports del seu partit i del diputat regionalista càntabre, fet que el situa, amb 124 diputats favorables a la seva investidura, molt lluny dels 176 necessaris per assolir la majoria absoluta, imprescindible per ser investit en primera ronda, el dia 23, després de la intervenció inicial del candidat, un dia abans. Mentrestant, continua la negociació amb Unides Podem, que està encallada per l’exigència del partit de Pablo Iglesias de formar un govern de coalició, amb ministres liles, que Sánchez no vol.

Així, per les posicions allunyades, les possibilitats d’un debat fallit són elevades. De fet, el PSOE ha tingut en compte la possibilitat que no hi hagi una investidura exitosa a l’hora d’establir la data, segons va reconèixer la mateixa Batet. Un cop s’hagi celebrat la primera ronda del debat, si no hi ha majoria absoluta, com és previsible, es repetirà la votació el dia 25. Per a aquesta només cal una majoria simple, que tampoc té assegurada, però que podria arribar si tanca l’acord amb Podem i els partits independentistes acaben decantant-se per l’abstenció, un escenari que estan valorant. De moment, aquesta opció sembla lluny. De fet, la portaveu parlamentària del partit lila, Irene Montero, va donar ahir per descartat el seu vot favorable a la investidura, i va afirmar que Sánchez “camina cap a una investidura fallida”. Segons ella, ho fa per “pressionar Ciutadans”, perquè, considera que prefereix un pacte amb la dreta que un de progressista amb ells.

En cas que aquesta votació tampoc sigui reeixida, s’engegarà un compte enrere cap a la convocatòria de noves eleccions. Durarà dos mesos, fins al 23 de setembre, data en la qual quedarien convocats els nous comicis si pel camí no hi ha hagués hagut cap investidura exitosa. Això duria les noves eleccions al 10 de novembre, i s’evitaria així la coincidència amb el pont de Tots Sants, que s’hauria produït si el debat d’investidura s’hagués marcat per a una setmana abans, com es va valorar en un primer moment. També va estar sobre la taula la possibilitat de fer aquest debat el 9 de juliol, de manera imminent, però va quedar apartada justament per la incertesa en les negociacions europees, que no permetia descartar la convocatòria d’una cimera de líders coincidint amb el debat d’investidura. Després de la sessió fallida, Batet convocarà la diputació permanent del Congrés, que de moment no està fent l’activitat habitual i, per tant, no pot fer la tasca de control a l’executiu en funcions.

L’opció de la repetició

Així, durant aquestes tres setmanes, Sánchez té dues opcions al davant. O opta per entregar-se a l’intent de pactar amb Podem i posa la directa en unes negociacions que ara semblen aturades -tot i que els partits mantenen secretisme sobre els avenços-, o continua amb el joc aturat per imposar la guerra de nervis que porti els seus rivals a abaratir-li el preu de la investidura. La remor de fons d’una possible repetició electoral comença a agafar cos a Madrid, amb els cants de sirena d’alguns dels gurus que envolten el president, que amb sondejos a la mà li prometen un futur millor si torna a les urnes.

stats