Política 09/05/2019

Sánchez i els seus ministres es bolcaran en la campanya del PSC del 26-M

Collboni s'erigirà com l'"únic vot possible" per evitar una alcaldia d'ERC a Barcelona

Marc Toro
3 min
El cap de campanya del PSC a Barcelona, Carles Prieto, i el secretari d'organització del partit, Salvador Illa, aquest dimecres am els cartells de les municipals a la capital catalana

BarcelonaEl PSC es juga a les eleccions municipals i europees del maig l'abast de la seva remuntada a les generals, i el PSOE sap que un bon resultat a Catalunya reforçarà l'aval a la seva aposta pel diàleg i la distensió. És per això que tant el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, com els seus ministres es bolcaran en la campanya de les municipals i europees del PSC que arrenca aquest dijous, amb una especial presència a Barcelona, en què Jaume Collboni busca fer-se un lloc en la batalla per a l'alcaldia.

El líder del PSOE ja participarà aquest divendres en un acte de Collboni amb el primer secretari del partit, Miquel Iceta, i la ministra Meritxell Batet, i tornarà a l'acte central de campanya el 23 de maig, en què també participaran el ministre i candidat a les europees del PSOE, Josep Borrell, i el candidat a la presidència de la Comissió Europea, Frans Timmermans. Aquest segon míting de Sánchez tindrà lloc a la Fabra i Coats, a Sant Andreu, i el partit vol que sigui multitudinari.

Reyes Maroto, José Luis Ábalos, Teresa Ribera, José Guirao i Fernando Grande-Marlaska són la resta de ministres que està previst que facin campanya a Catalunya en les pròximes dues setmanes, juntament amb representants del PSOE com la vicesecretària general, Adriana Lastra. El cap de campanya del PSC, Salvador Illa, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que l'objectiu és donar continuïtat al "reforç del projecte socialista" que el 28 d'abril es va viure tant a Catalunya com a Espanya, tot i que els socialistes són conscients que una bona part de l'èxit a les urnes va venir de la crida al vot útil contra la triple dreta.

Illa ha afirmat que el partit dona "molta importància" a les eleccions a Barcelona, on Collboni va aconseguir tan sols quatre regidors el 2015. "Partim d'un fracàs clar del projecte d'Ada Colau, de quatre anys perduts i de retrocés", ha dit Illa, afegint que en aquestes eleccions hi ha el "risc" que "Barcelona esdevingui una trinxera de l'independentisme". El cap de campanya del PSC a Barcelona, Carles Prieto, de fet, ha erigit la candidatura de Collboni com l'única alternativa a una "Barcelona subordinada al Procés".

"Som l'esquerra no independentista de Barcelona [...] L'únic vot possible que pot evitar un alcalde d'ERC, que tindrà el suport de Colau", ha assegurat Prieto, que ha revelat que el lema de campanya serà 'Tornem a ser Barcelona'. Els socialistes reivindicaran a la ciutat un "projecte basat en solucionar els problemes de la gent" i en l'"experiència i solvència" de les passades alcaldies socialistes, però també un model "aliat" amb el govern d'Espanya, ha admès Prieto, evidenciant que un dels grans reclams de Collboni per fer-se un lloc a Barcelona és, precisament, l'efecte que li brinden Sánchez i el PSOE a la Moncloa.

"L'Europa que vols" és el lema dels socialistes per a les eleccions europees del 26-M

Pel que fa a les eleccions europees, en què el PSC torna a presentar l'eurodiputat Javi López, Illa ha parlat d'uns comicis "existencials" en què es juguen o "més Europa" o el triomf dels nacionalismes i els populismes. El també secretari d'organització del partit no s'ha estat de reivindicar "l'orgull" que Borrell, membre del PSC, sigui el candidat del PSOE a Europa, cosa que garanteix "amb tota seguretat", ha dit, que els socialistes catalans tindran dos diputats al Parlament Europeu. El lema de la campanya europea és 'L'Europa que vols', que beu de l'exitós 'L'Espanya que vols' del 28 d'abril.

stats