LA GOVERNABILITAT A L’ESTAT
Política 28/07/2020

Sánchez agafa aire per enfocar la negociació dels pressupostos

L’aliança amb Ciutadans parteix amb avantatge respecte a ERC

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Sánchez agafa aire per enfocar la negociació dels pressupostos

Madrid“Perdoneu que us deixi. Hem quedat per anar-ho a celebrar”. Una sensació d’alleujament planava en l’ambient dimarts de la setmana passada a la sala de premsa de la Moncloa. Una ministra sortia així d’escopetejada, amb un somriure als llavis, després que, de matinada, la Unió Europea hagués tancat l’acord per al fons de reconstrucció. Pedro Sánchez s’ho va jugar tot a una sola carta per sobreviure a la legislatura: aconseguir un acord aquest juliol que li permetés bastir els pressupostos generals de l’estat (PGE) per al 2021. I, tot i les condicions del pacte, el president espanyol ha aconseguit agafar aire de cara a un final d’estiu i una tardor calenta per la segona onada de rebrots de coronavirus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Avui Sánchez compareix al Congrés per explicar el pacte europeu, pas previ a la batalla més àrdua: la negociació dels comptes. Es presenten com un baròmetre, no només de la durada de la legislatura, sinó també de les possibilitats de reconstrucció social i econòmica després de la pandèmia, així com dels fràgils equilibris dins la coalició entre PSOE i Unides Podem. Un nou fracàs com el del 2019 podria propiciar una convocatòria electoral anticipada. I, si s’aproven, la fórmula amb què es faci -si és mirant a la dreta amb Cs o al bloc d’investidura- pot generar una crisi al govern.

De moment, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, gairebé no farà vacances aquest agost. Com a màxim una setmana. S’ha blindat el mes per negociar els pressupostos. La intenció és que els contactes siguin discrets. Sánchez li ha donat marge per negociar i fonts del ministeri d’Hisenda asseguren a l’ARA que Unides Podem no hi entra en joc. La màxima prioritat ara per ara és intentar acostar-se a Ciutadans. Montero també trucarà personalment al PP per no descuidar el principal partit de l’oposició. És la moneda de canvi que li demana el partit d’Inés Arrimadas, que posa com a condició intentar sumar els populars a bord dels comptes.

ERC també entra en les travesses, però Hisenda veu l’escenari cada vegada més difícil. “Hi ha la situació dels presos, les eleccions, la taula de diàleg i la condició d’un referèndum. No hi ha cap veto però tenim la sensació que és un partit que ara mateix no està gaire disposat a aprovar els pressupostos”, assenyala la mateixa font. Dimarts Montero reclamava al vicepresident català, Pere Aragonès, que no condicioni la negociació a la taula de diàleg quan és, al seu criteri, la pròpia Generalitat qui ha evitat que es tornés a reunir durant el juliol. A tot això s’hi suma que el govern espanyol manté la intenció de presentar els comptes “en temps i forma”, és a dir, abans de l’1 d’octubre, com marca la llei. Des del 2015 que no passa. Tot i que podria ser uns dies més tard, mai fins a esperar les eleccions a Catalunya. “Hi ha massa en joc”, diuen fonts de la Moncloa, que recorden que Esquerra no hi ha posat tampoc cap veto encara.

La tercera peça clau en joc, a més del PNB -que Sánchez no veu difícil sumar-, serà entendre’s amb Unides Podem. Dins el govern espanyol ho veuen com un element més de la negociació. Els de Pablo Iglesias ja han començat una campanya per mantenir el pacte d’investidura i tirar endavant mesures com la derogació de la reforma laboral, mentre que al PSOE són més cauts. La ministra d’Hisenda ja va avançar que caldria modular l’acord per encabir-hi nous actors, així com la lletra petita del pacte europeu.

Un setembre decisiu

Els tràmits, doncs, s’acumularan en cascada al setembre. La primera prova de foc de l’executiu serà el debat del sostre de despesa, i la via d’estabilitat pressupostària la pedra angular per fabricar els comptes. Normalment es porten amb mesos de diferència, però ara la Moncloa els vol fer seguits. La suma que obtingui Sánchez serà determinant per saber l’equació amb què portarà els pressupostos al Congrés.

stats