11/11/2015

Sánchez ofereix ara una “renovació” de l’Estatut

3 min
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez es van tornar a veure ahir a la Moncloa per parlar de la resposta de l’Estat a la resolució sobiranista del Parlament.

MadridPedro Sánchez segueix sense concretar la seva proposta de reforma constitucional. Encara és tota una incògnita saber a què es refereix quan, per exemple, es compromet a “reconèixer les singularitats de Catalunya”. Però el líder del PSOE sí que va donar ahir a la tarda a la Moncloa, després de reunir-se amb el president espanyol, Mariano Rajoy, alguna pista de quin serà el camí per fer efectives políticament les reformes que reclama. Segons va explicar, caldria fer una reforma constitucional que hauria de ser “votada pels espanyols” (defensa, per tant, canviar aspectes nuclears del text, cosa que obliga a tenir el suport de dues terceres parts de cada cambra, dissoldre les Corts, tornar a votar la reforma al Congrés i al Senat i ratificar-la definitivament en referèndum estatal). Aquest procés tindria com a colofó una “renovació” de l’Estatut, que els catalans també votarien després de la seva tramitació parlamentària i que ja hauria d’encaixar en la nova carta magna. Així s’allunyaria el fantasma d’una retallada al Tribunal Constitucional com la del 2010, que marca l’inici del procés cap a l’estat propi a partir de l’esgotament de la via autonòmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Som l’únic partit que posa sobre la taula una solució política. Renovar el pacte constitucional és molt necessari i cal una reforma ambiciosa en molts sentits, no només per la qüestió territorial, i això afecta també els catalans”, va indicar. Preguntat per les “singularitats” va tornar a evitar concretar i es va limitar a recordar que no planteja “solucions per imposar”, sinó un pacte “de convivència” que cal “obrir per aconseguir una posició oberta”.

Sánchez es va reunir per segona vegada en pocs dies a la Moncloa amb Rajoy per abordar els passos que cal fer després de l’aprovació de la resolució sobiranista al Parlament. El president del govern no preveu una altra ronda amb líders, i només rebrà Sánchez. El tracte amb el cap de l’oposició en un afer que és “d’estat” va ser deferent i fins i tot exquisit, malgrat que ni l’un ni l’altre aparcaran en campanya les diferències sobre les solucions a adoptar a Catalunya. Sánchez, per exemple, va parlar a la sala de premsa gran del complex de la Moncloa, la que es reserva al president del govern, les compareixences posteriors als consells de ministres i els convidats internacionals. El socialista va indicar que “només des de la unitat es pot avançar” i va donar tot el suport al recurs al TC contra la resolució que ahir mateix va avalar també per unanimitat el Consell d’Estat. Avui a les deu del matí es reunirà el consell de ministres per acordar la presentació del recurs. “Avui [per ahir] la gent no espera que jo faci cap retret a Rajoy”, va indicar jutificant que no assenyalés les discrepàncies amb el cap de l’executiu.

“L’Estat té el dret i el deure de prendre totes les mesures per restaurar la legalitat i la Constitució”, va dir el secretari general del PSOE, que també va demanar a Rajoy “comunicació i respecte al principi de proporcionalitat”. També li va demanar que a partir de les eleccions del 20-D siguin possibles les reformes constitucionals i “optar pel diàleg i la solució política” per trobar “una sortida”. Sánchez considera que la sortida passa per reformar l’Estatut, cosa que no és una prioritat per al PSC, que preferiria recuperar el que el TC va retallar, tal com va prometre Zapatero.

Tot i que dilluns el líder del PSOE havia donat suport a mesures més severes, ahir va dir que espera que “el Parlament compleixi la sentència, que segur que serà contrària a la resolució, i que no calguin més decisions”.

El paper expectant del rei

Després de la breu reunió amb el líder de l’oposició (menys d’una hora), Rajoy va desplaçar-se al Palau de la Zarzuela, la residència del cap de l’Estat. Rajoy despatxa cada dimarts amb el rei Felip VI sobre assumptes de govern, però segons va explicar la Casa del Rei, preocupada per mostrar la imatge d’un monarca implicat en els assumptes del país, ahir Catalunya va centrar la reunió. El monarca, que s’ha negat a a fer de mediador entre les part per intentar trobar una “sortida” política per a Catalunya, i que no amaga la seva preocupació per l’assumpte, avui al matí estarà pendent del consell de ministres. Ahir al vespre fins i tot hi havia rumors d’una declaració institucional seva contra el procés.

stats